Verta, hikeä ja kilometrejä pienten puolesta
Team Rynkeby – God Morgon -pyöräilijät tekevät hyvää urakalla. Pohjoismaissa ja Saksassa perustetut joukkueet treenaavat koko pitkän syksyn, talven ja kevään, ja keräävät samalla lahjoituksia syöpää sairastavien lasten hoitoon ja tutkimukseen. Keskikesällä pyöräillään viikossa Pariisiin. Helsingin joukkue ehti ennen kesän huipentumaa myös luovuttamaan verta.
Lokakuun alussa se aina käynnistyy. Nimittäin harjoittelukausi, jonka tähtäimenä on jaksaa polkea seuraavana kesänä seitsemässä päivässä maantiepyörällä Travemündesta Pariisiin. Se tietää viikoittaisia spinning-maratoneja, pyöräilytekniikan opettelua ja kevään koittaessa satoja ajotunteja ryhmässä.
Kyseessä ei kuitenkaan ole urheilukilpailu tai maraton, vaan hyväntekeväisyysprojekti, jossa voittajia ovat kaikki. Jokainen Team Rynkeby – God Morgon –pyöräilijä sitoutuu hankkimaan harjoittelukauden aikana sponsoreja keltaisiin ajopaitoihinsa. Varat lahjoitetaan Suomessa lyhentämättöminä Sylva ry:n ja Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiön kautta syöpään sairastuneiden lasten, nuorten ja perheiden hyväksi.
Yhdessä tekemässä hyvää
Helsingin TRGM-joukkue ehti kevään korvalla, juuri ennen ulkoharjoittelukauden alkua auttaa myös verenluovutuksen muodossa. Luovutuspäiväksi sovittiin maanantai, sillä joukkueen treenipäivät ovat torstai ja sunnuntai. Aivan heti luovutuksen jälkeen ei ole suotavaa vetää rankkoja harjoituksia.
Sanomataloon tulikin iso porukka pyöräilijöitä, peräti 12, ja mukana oli myös Laura Paasio. Hän on lähdössä ensimmäistä kertaa kohti Pariisia joukkueen mukana. Paasio halusi kokea koko projektin alusta loppuun siksi, että on Aamu Säätiön asiamiehenä ollut näkemässä aitiopaikalta, mitä hyvää pyöräilijät voivat saada aikaan.
–Team Rynkeby – God Morgon on tukenut toimintaamme parina viime vuotena todella hienosti, ja se on mahdollistanut tutkimusapurahojen myöntämisen yhä useampiin tutkimuksiin lasten syöpätautien hoitojen parantamiseksi. Viime vuonna, eli kesällä 2018 pyöräilleiltä, saimme 620 000 euroa lyhentämättömänä edelleen jaettavaksi, Paasio kertoo verenluovutuksen lomassa.
Myös verenluovutus on Paasion ensimmäinen koskaan. Kun pussi on hiljakseen täyttynyt, hymy on edelleen herkässä.
–Jos pystyy näinkin pienillä teoilla tekemään hyviä asioita, niin kynnyksen ei pitäisi olla kauhean korkealla. Varmasti tulen uudelleenkin!
TRGM-joukkueissa on hyvin eri-ikäisiä ja -taustaisia ihmisiä, ja lähtökunnonkin suhteen ollaan eri viivoilla.
–Jotkut lähtevät tekemään elämänmuutosta ja sekin on mahdollista, sillä aikaa on kuitenkin lähes vuosi, kertoo Helsingin joukkueen PR-vastaava Laura Suominen.
Hän aikoo pyöräillä nyt jo neljättä kertaa peräjälkeen Pariisiin. Kaikenlaista on tullut reissuilla koettua.
–Joskus on satanut rakeita, vaikka olemme varautuneet helteisiin. Mutta olosuhteet eivät kuitenkaan lopulta haittaa, ne unohtuvat heti kun miettii niitä pieniä potilaita joiden vuoksi siellä olemme, Suominen kertoo.
Kaikkiaan poljettavaa kertyy viikossa 1200 kilometriä, mikä tietää keskimäärin 170 kilometriä päivässä. Joukkueiden mukana kulkee autolla myös runsas joukko huoltohenkilökuntaa, joka pitää huolen käytännön asioista. Pyörän, matkat ja kulut jokainen osallistuja maksaa itse.
Seitsemän joukkuetta Suomesta
Hyväntekeväisyyspyöräilyn idea lähti vuonna 2002 Tanskasta Rynkeby Foods –mehuvalmistajan työntekijän kiinnostuksesta pyöräillä Champs-Elyseelle katsomaan Tour de Francen maaliintuloa. Hän sai houkuteltua 11 pyöräilijää mukaan, ja joukkue keräsi vakavasti sairaiden lasten hyväksi noin 5000 euroa. Vuosi vuodelta mukaan lähti muitakin Pohjois-Euroopan maita, ja Suomesta joukkueita on ollut mukana seitsemänä viime vuonna.
Kaudella 2018-2019 eri puolilla maata on harjoitellut 250 osallistujaa seitsemässä eri joukkueessa. Helsingin lisäksi pyöräilijät ovat perustaneet VeriRyhmiä Jyväskylässä ja Tampereella.
Kerätty lahjoitussumma on noussut joka vuosi, ja ylsi viime vuonna 890 000 euroon. Sylvaan on lahjoitusvaroin muun muassa palkattu toimintaterapeutti, ja syöpään sairastuneiden lasten perheille on pystytty järjestämään tukikursseja. Kaikkiaan TRGM–pyöräilijät eri puolilla Eurooppaa ovat kanavoineet lasten syöpätautien hoitoon vuosien varrella jo uskomattomat 46 miljoonaa euroa.
Tänä vuonna Laura Suominen sai viimein mukaansa tiimiin myös crossfit-kaverinsa Maria Salmisen. Salminen oli kypsytellyt ideaa jokusen vuoden ennen kuin uskaltautui tänä vuonna mukaan. Aiempaa kokemusta hänellä oli lähinnä työmatkapyöräilystä.
–Talven aikana opettelimme spinningissä oikeaoppista polkemista, sillä maantiepyörällä ajaminen on ihan oma tekniikkalajinsa ja vaatii uudenlaista hermotusta, sairaanhoitajana työskentelevä Salminen kertoo.
–Verta puolestaan olen luovuttanut jo 16 kertaa. Olen töissä teho-osastolla, joten tiedän minkä takia verenluovuttajia tarvitaan.
Teksti: Iira Hartikainen
Kuvat: Jyrki Komulainen
Juttu on julkaistu alunperin SPR:n Avun maailma 3/2019-lehdessä.
Kerro meille tarinasi
Oletko saanut verivalmisteita tai kantasolusiirteen? Luovutatko verta tai oletko päässyt luovuttamaan kantasoluja ja haluat kannustaa muita? Kerro meille oma luovuttaja- tai potilastarinasi. Julkaisemme tarinoita mm. Veripalvelun somekanavissa luvallasi.