Verisolujen tuottama vesikkeli auttaa lääketieteellistä tutkimusta
Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun tuotekehitystiimi on kehittänyt menetelmän, jolla voidaan eristää verisolujen tuottamia ulkoisia kalvorakkuloita eli vesikkeleitä (extracellular vesicles, EV). Vesikkeleitä voidaan käyttää apuna lääketieteellisessä tutkimuksessa esimerkiksi sairauksien tunnistamisessa ja uusien hoitomuotojen kehitystyössä.
Vesikkelit eristetään verenluovuttajien luovuttaman veren osista, joita ei käytetä verivalmistuksessa. Vesikkelit eristetään luovutetusta verestä hyödyntämällä verivalmistusprosessin välivaiheissa syntyvää ylijämää.
”Pystymme nyt hyödyntämään jotain sellaista, jota ei nykyisessä prosessissa voida käyttää hoitoon. Tällä tavalla verenluovuttaja on välillisesti mahdollistamassa tieteellistä tutkimusta ja potilaiden auttamista tulevaisuudessa”, kertoo Veripalvelun tuotekehityspäällikkö Saara Laitinen. Laitinen on kansainvälisesti laajasti tunnustettu EV-tutkimuksen edelläkävijä.
Vesikkelit voivat olla tärkeitä tulevaisuuden uusissa hoitomuodoissa
Veren eri solutyypit tuottavat ja erittävät ympärilleen niille ominaisia vesikkeleitä, joita solut käyttävät keskinäiseen vuorovaikutukseen.
Tutkijat selvittävät, että voisivatko vesikkelit toimia yleisten sairauksien, kuten syöpien, sydän- ja verisuonitautien tai neurologisten häiriöiden osoittajina tai niiden hoitojen tukena. Ne voisivat itsessään toimia terapeuttisesti tai kohdennetusti kuljettaa lääkeaineita elimistössä kudoksiin, joihin lääkeaineiden on vaikea päästä.
Veripalvelussa on tutkittu jo vuosien ajan yhteistyössä muiden tutkimusryhmien kanssa verisoluperäisiä vesikkeleitä.
”Haastavinta työssä oli kehittää menetelmä, jolla vesikkelit puhdistetaan siten, että ne säilyttävät toiminnallisuuteensa. Kehittämämme menetelmän ansiosta vesikkeleitä voidaan nyt edelleen käsitellä ja luotettavasti hyödyntää tutkimus- ja tuotekehitystoiminnassa”, Saara Laitinen toteaa.
Vesikkelivalmisteen jakelijana toimii HansaBioMed Life Sciences Ltd ja tuotteen käyttö on rajattu biotieteelliseen tutkimuskäyttöön.