Veripalvelu mukaan lääketutkimusta kehittävään hankkeeseen
Business Finland on myöntänyt Suomen Punaisen Ristin Veripalvelulle rahoituksen kolmivuotiseen DATA-INDUCTOR -tutkimushankkeeseen. Hankkeen tavoitteena on rakentaa malleja, joilla nopeutetaan ja tehostetaan suomalaista lääketutkimusta.

Tutkimushanke keskittyy erityisesti syövän hoitoa tukevaan lääketutkimukseen. Hankkeessa yhdistyy huippututkimus biolääketieteen ja mallinnuksen aloilta ja siinä hyödynnetään vahvasti tekoälyn tuomia mahdollisuuksia.
Hanke on osa Orion Veturi tutkimusekosysteemi –hanketta sekä laajempaa Business Finlandin Health 360 -ohjelmaa.
-Yhteishanke on hyvin tutkimuksellinen ja sillä on kansainvälistä uutuusarvoa. Hanke edistää yritysten ja tutkimuslaitosten välistä yhteistyötä ja sillä odotetaan olevan merkittäviä vaikutuksia yritysten kilpailukyvyn ja uusien liiketoimintamahdollisuuksien kehittymiseen kansainvälisesti. Lisäksi hanke edistää lääkekehityksen vihreää siirtymää, kertoo Outi Tuovila Business Finlandista.
Veripalvelun biopankki tukee turvallisten hoitojen tutkimusta
Veripalvelu kehittää jatkuvasti toimintaansa vastatakseen muuttuviin potilaiden hoitotarpeisiin, ja tukee uusien, turvallisten hoitojen tutkimusta ja kehitystä Suomessa.
Veripalvelun biopankin immunogenotyypitetyt verenluovuttajien näytteet tarjoavat ainutlaatuisen, vastuullisen mahdollisuuden lääketutkimukselle. Genotyypin perusteella valikoidut näytteet ja sen mukaan yhtenäistetyt testiasetelmat auttavat kehittämään lääketutkimuksessa tarvittavia solumalleja. Ihmissolumallien käyttö voi myös tulevaisuudessa vähentää esimerkiksi eläinkokeiden käytön tarvetta.
Virtuaaliset keinot parantavat mahdollisuuksia onnistua
Uuden lääkkeen kehittäminen on pitkään kestävä, kallis ja usein riskialtis prosessi. DATA-INDUCTOR –hankkeessa rakennetaan olemassa olevaan sekä uutena hankkeessa tuotettuun dataan ja koneoppimiseen perustuvia tekoälymalleja, joita tarvitaan lääkekehityksessä. Tekoälyn avulla lääkekehitys voi edetä entistä nopeammin ja varmemmin oikeaan suuntaan, jottei kaikkea tarvitse välttämättä analysoida laboratoriokokein.
Tekoäly tarvitsee kuitenkin pohjaksi dataa, joka on tuotettu luotettavin mallein. Näitä malleja kehitetään DATA-INDUCTOR-hankkeessa yhdessä hankkeeseen osallistuvien johtavien asiantuntijoiden kanssa.
Kolmevuotisen DATA-INDUCTOR-hankkeen budjetti on noin 5 miljoonaa euroa, josta Business Finlandin rahoitusosuus on noin puolet. Hankkeeseen osallistuvat Helsingin, Tampereen, Turun ja Itä-Suomen Yliopistot sekä Experimentica Oy, Faron Pharmaceuticals Oy, BioNavis Oy, SCHOTT Primoceler Oy ja Orion Pharma.
Lisätiedot: Hankkeen koordinaattori, Tuotekehityspäällikkö Saara Laitinen, saara.laitinen@veripalvelu.fi