Veripalvelu kehittää hätätilanneviestintää
Veripalvelu testaa hätätilanneviestinnän työkaluja verkkosivuilla ja mobiilisovelluksessa 25.1.2024. Testi ei vaadi toimenpiteitä verenluovuttajilta.
Suuronnettomuuden tai muun hätätilanteen sattuessa Veripalvelu julkaisee tilannetietoa verenluovuttajien tarpeesta verkkosivuillaan, sosiaalisen median kanavissaan sekä tarvittaessa mediatiedottein. Uusi Luovuttajan sovellus mahdollistaa tärkeiden ilmoitusten lähettämisen sovelluksen ladanneille henkilöille hätätilanteissa.
Nyt testattavat hätäviestiominaisuudet ovat Luovuttajan sovelluksen ilmoitukset sekä verkkosivujen ja sovelluksen ylälaitaan ilmestyvä hätäviesti-ilmoitus. Testiviestit näkyvät palveluiden käyttäjille 25.1.2024. Testillä Veripalvelu tarkistaa viestien näkymisen ja linkkien toimimisen oikein, eikä se vaadi verenluovuttajilta toimenpiteitä. Testiviestissä kerrotaan selkeästi, että kyseessä on testi.
Hätätilanneviestien vastaanottaminen edellyttää uusinta versiota sovelluksesta (1.2) sekä Veripalvelun lähettämien ilmoitusten sallimista puhelimessa.
Näin voit varmistaa, että saat Veripalvelun poikkeustilanteita koskevat viestit suoraan puhelimeesi:
- Lataa Luovuttajan sovellus tai päivitä se uusimpaan versioon (1.2).
- Salli sovelluksen lähettämät ilmoitukset puhelimessasi. (Asetukset > Veripalvelu > Ilmoitukset > Salli ilmoitukset)
Puhelimen asetuksista voit tarkistaa, sallitko sovelluksen lähettävän ilmoituksia. Voit myös tarkistaa, oletko jo päivittänyt sovelluksen uusimpaan versioon ja laittaa halutessasi päälle automaattipäivitykset.
Vapaaehtoiset verenluovuttajat ylläpitävät yhteiskunnan huoltovarmuutta
Veripalvelu ylläpitää jatkuvasti usean päivän tarvetta vastaavaa verivalmisteiden varastoa. Lisäksi valmisteita on sairaaloiden verikeskuksissa. Näissä varastoissa olevia verivalmisteita pystytään käyttämään myös akuuteissa tilanteissa, kuten suuronnettomuuden sattuessa.
Kriisitilanteessa on kuitenkin tärkeää, että verivarastoja saadaan täydennettyä tapahtumaa seuraavina päivinä veren tarpeen mukaisesti, yleensä erityisesti hätäveri O negatiivisen osalta. Verenluovuttajien aktiivisuus onkin tärkeää paitsi tapahtumapäivänä, myös sitä seuraavina päivinä.
Luovutetusta verestä tehdään verivalmisteita, joilla hoidetaan esimerkiksi onnettomuuksien uhreja, syöpä- ja leikkauspotilaita sekä synnyttäviä äitejä. Joka viikko tarvitaan noin 3500 verenluovuttajan apua. Punasoluvalmisteet säilyvät käyttökelpoisina 5 viikkoa ja verihiutalevalmisteet vain 5 päivää. Säännölliset ja sitoutuneet verenluovuttajat ovat paras tae toimivalle verihuollolle.
”Yksikin verenluovutuskerta on elintärkeä kädenojennus potilaille. Samalla se on helppo tapa osallistua yhteiskunnan toimintavarmuuden ylläpitämiseen”, Veripalvelun verenluovutuksen johtaja Johanna Castrén kertoo.
Luovuttajan sovelluksella verenluovutustiedot suoraan omaan puhelimeen
Viime syksynä käyttöön otetusta luovuttajan mobiilisovelluksesta luovuttaja saa tiedot omista verenluovutuksistaan. Sen avulla voi myös etsiä lähellä olevia luovutuspaikkoja, varata ajan ja täyttää ennakkoon verenluovutukseen tarvittavan terveyskyselyn.
Sovelluksesta luovuttaja voi tarkistaa esimerkiksi seuraavasta mahdollisesta luovutusajankohdan, aiemmat käynnit, aiemmin mitatut hemoglobiiniarvot sekä veriryhmän.
Sovellukseen tulee nyt myös hätäviestiominaisuus, jonka avulla Veripalvelu voi tiedottaa akuuteissa kriittisissä tilanteissa, esimerkiksi suuronnettomuustilanteissa, verenluovuttajille. Hätäviestiominaisuutta käytetään vain poikkeuksellisissa hätätilanteissa, eikä siis tavanomaisessa tiedottamisessa.