Miten verta luovutetaan

Verenluovutus on helppo ja nopea tapa auttaa. Lue tältä sivulta, mitä verenluovutuksessa tapahtuu.

Hoitaja laittamassa laastaria luovuttajalle hemoglobiinin mittauksen jälkeen.

Katso videolta, miten verenluovutus etenee

Video: Verenluovutus on helppo tapa auttaa.

1. Tee pikatesti luovutussoveltuvuudestasi

Jos olet tulossa verenluovutukseen ensimmäistä kertaa tai edellisestä luovutuksestasi on kulunut pitkä aika, testaa nopealla nettitestillä, voitko sinä luovuttaa verta.

2. Varaa aika luovutukseen

Joka päivä tarvitaan verenluovuttajia kaikista veriryhmistä. Omaa veriryhmää ei tarvitse tietää ennen luovutusta. Saat tietää veriryhmäsi viimeistään seuraavan luovutuksen yhteydessä.

Varaa aika sinulle sopivaan ajankohtaan. Varaamasi aika on se aika, jolloin luovutuspaikalle ilmoittaudutaan. Jos tilaa on, otamme mielellämme vastaan myös ilman ajanvarausta tulevan luovuttajan. Meillä on lähes päivittäin vapaita aikoja ex tempore -käynteihin etenkin kiinteissä toimipisteissä.

Jos olet tulossa verenluovutukseen ensimmäistä kertaa, varaa käyntiin aikaa noin tunti. Jos mahdollista, tule hyvissä ajoin ennen sulkemisaikaa ja varaa joku muu kuin päivän viimeinen aika niin ehdit levätä ja kahvitella rauhassa luovutuksen jälkeen.

Jos haluat tulla luovuttamaan kaverin kanssa tai ryhmänä, varatkaa jokaiselle oma aika.

3. Täytä terveyskysely etukäteen

Täytä sähköinen terveyskysely luovutuspäivänä tai aikaisintaan päivää ennen luovutusta.

Verenluovuttajan terveyskysely pitää täyttää ennen jokaista luovutusta. Terveyskyselyllä ja hoitajan tekemällä haastattelulla halutaan varmistaa sekä sinun että veren saajan turvallisuus.

Vastaa kyselyyn tarkasti ja rehellisesti.

4. Ennen verenluovutusta

Syö ja juo luovutuspäivänä tavalliseen tapaan, mutta vältä raskaita aterioita juuri ennen luovutusta.

Ota mukaan voimassa oleva ajokortti tai virallinen henkilöllisyystodistus, jossa on valokuvasi ja suomalainen henkilötunnus.

Jos henkilöllisyystodistuksessa ei ole suomalaista henkilötunnusta, tarvitaan lisäksi erillinen todistus siitä. Erillinen todistus voi olla Kela-kortti tai maistraatin tai Digi- ja väestötietoviraston tai veroviranomaisten todistus.

5. Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu verenluovutukseen varaamanasi aikana. Ilmoittautumiseen tarvitset henkilöllisyystodistuksen.

6. Juo mehua tai vettä

Juo paikan päällä ennen luovutusta pari lasillista vettä, mehua tai kahvia.

Jos et ole täyttänyt terveyskyselyä etukäteen, täytä se nyt joko omalla puhelimellasi tai Veripalvelun laitteella.

7. Käymme läpi terveyskyselyn ja mittaamme hemoglobiinisi

Seuraavaksi käyt terveydentilakyselyn läpi sairaanhoitajan kanssa. Keskustelu käydään kahden kesken, ja hoitajamme on vaitiolovelvollinen.

Sairaanhoitaja mittaa sormenpäästäsi veresi hemoglobiinipitoisuuden. Verta voi luovuttaa, kun hemoglobiini on naisella 125–175 g/l ja miehellä 135–195 g/l.

Hoitaja päättää, voitko tällä kertaa luovuttaa. Epäselvissä tapauksissa hän kysyy lisätietoja lääkäriltämme.

Kuulutko tai haluatko liittyä Luovuttajaryhmään? Mainitse asiasta hoitajalle tässä kohtaa!

8. Verenluovutus kestää vain noin kymmenen minuuttia

Kun kaikki luovutusedellytykset täyttyvät, pääset luovutuspedille. Verta otetaan kyynärtaipeesi laskimosta noin puoli litraa. Veripussi täyttyy 5–10 minuutissa.

Jokaisen luovutuksen alussa otetaan myös verinäytteitä, joista tehdään veriryhmä- ja virustutkimukset. Tämä ei vaadi erillistä pistoa.

Verenluovutuksen jälkeen hoitaja sitoo pistokohdan tai laittaa siihen painelaastarin. Lepää pedillä vielä hetki luovutuksen jälkeen.

Verenluovutuksen ei kuulu sattua. Jos sinulle tulee luovutuksen aikana huono olo tai neula tuntuu epämiellyttävältä, kerro siitä heti hoitajalle. Verenluovutus voidaan keskeyttää pyynnöstäsi missä vaiheessa tahansa, eikä sinun tarvitse perustella päätöstäsi.

9. Nauti tarjoiluista ja ota loppupäivä rauhallisesti

Tarjoamme verenluovuttajille mehua, kahvia ja teetä sekä suolaista ja makeaa syötävää, joten istu hetkeksi nauttimaan kahvion antimista. Se auttaa elimistöäsi palautumaan verenluovutuksesta.

Muista juoda luovutuspäivänä tavallista enemmän ja vältä liikuntaa, saunomista ja ylimääräistä hikoilua. Jos saat meiltä rautakuurin, syö se loppuun. Vältä luovutuskäden rasittamista vähintään kahden tunnin ajan.

Jos verenluovutuksen aikana tai milloin tahansa sen jälkeen huomaat unohtaneesi kertoa meille asiasta, joka saattaa vaikuttaa luovuttamasi veren turvallisuuteen, ota yhteyttä luovutuspaikkaan tai soita verenluovuttajien maksuttomaan infonumeroon, p. 0800 0 5801 (arkisin klo 8–17).

Lataa luovuttajan sovellus! Pääset näkemään sovelluksesta tiedot hemoglobiinistasi, veriryhmästäsi sekä seuraavasta mahdollisesta luovutusajankohdasta. Voit ladata sovelluksen milloin tahansa ennen tai jälkeen verenluovutuksen.

10. Tulethan uudestaan!

Toivomme, että käyntisi on hyvä kokemus ja verenluovutuksesta tulee sinulle mukava tapa. Varaathan uuden ajan, kun se sinulle taas sopii!

Suosittelemme verenluovutusta miehille enintään 3–4 kertaa vuodessa, nuorille naisille (18–25 v.) enintään kerran vuodessa ja muille naisille enintään 2–3 kertaa vuodessa. Yksikin kerta vuodessa riittää!

11. Kannusta muitakin mukaan

Jaathan kokemuksesi muillekin! Tuo seuraavalla kerralla ensikertalainen verenluovutukseen ja kerro ystävillesi verenluovutuksen tärkeydestä. Voit seurata meitä somessa @veripalvelu ja jakaa päivityksiämme.

Olemme iloisia, jos teet somepäivityksen verenluovutuksessa ja tägäät meidät @veripalvelu. Käytämme esim. hashtageja #verenluovutus ja #ojennakätesi.

Voisitko luovuttaa?

Lue lisää luovutusedellytyksistä. Suurin osa sairauksista, esim. korkea kolesteroli tai tablettihoitoinen diabetes eivät ole esteenä luovuttamiselle!

Lue edellytyksistä

Kuuntele podcast: Verenluovutuksen ABC

Hengenpelastajat-podcastissa kysytään, mitä kaikkea ensimmäistä kertaa luovuttavan on hyvä tietää verenluovutuksesta.

Kuuntele podcast

Anna biopankkisuostumus

Voit liittyä verenluovutuksen yhteydessä Veripalvelun biopankkiin.

Tutustu biopankkiin

Tarvitsetko apua? Soita meille!

Mies luovuttamassa verihiutaleita. Vieressä näkyy afereesilaite ja taustalla Veripalvelun hymypisara.

Verihiutaleiden luovutus

Verihiutaleiden luovuttajiksi valitaan aiemmin verta luovuttaneita henkilöitä, joiden soveltuvuus varmistetaan erikseen.

Lue lisää verihiutaleiden luovuttamisesta

Oletko valmis auttamaan? Varaa aika luovutukseen!