Verenluovutukseen etsitään markkuja – tosielämän supermiehiä
Miehiä tarvitaan lisää verenluovuttajiksi. Veripalvelun uusi kampanjavideo nostaa esille tosielämän supermiehet. Jos verta luovuttavien miesten määrä nousisi samalle tasolle kuin naisten, vahvistaisi se verihuollon toimintavarmuutta.
Tällä hetkellä noin 40 % verenluovuttajista on miehiä. Miesten ja naisten luovuttama veri on aivan yhtä tärkeää ja auttaa potilaita samalla tavalla, mutta miehet pystyvät luovuttamaan verta useammin kuin naiset. Luovutus ei vaikuta heidän rautavarastoihinsa yhtä voimakkaasti.
”Esimerkiksi hätäveren eli O negatiivisen veren luovuttajia tarvitaan noin 2000 henkilöä enemmän kuin heitä tällä hetkellä vuosittain Veripalvelussa käy. Ongelma ratkeaisi, jos verta luovuttavien O-negatiivisten miesten määrä nousisi samalle tasolle kuin naisten määrä on”, toteaa verenluovutuksen johtaja Satu Pastila.
Veripalvelun uudessa kampanjassa on päähenkilönä ”Markku”. Ajatus konseptiin lähti pohdinnasta: millaiset miehet käyvät luovuttamassa verta? Ja vastauksesta: useimmiten tavalliset, vastuuntuntoiset ja yhteiskuntaa kannattelevat markut, aidot tosielämän sankarit.
”Uudella kampanjavideolla puhutellaan kaikkia oman elämänsä markkuja luomalla sympaattinen ja suomalaiseen makuun itseironinen ylistys vastuuntunnolle ja järkevyydelle. Luovuttaminen kun yleensä on molempia”, toteaa Veripalvelun markkinointipäällikkö Anne Lind.
Videon on toteuttanut Videolle Productions Oy.
Verenluovutus pähkinänkuoressa
- Verenluovutuksen voi aloittaa 18–59-vuotiaana. Aiemmin verta luovuttaneet voivat jatkaa verenluovutusta 70-vuotiaaksi asti.
- Suurin osa suomalaisista voi luovuttaa verta. Oman sopivuutensa luovuttajaksi voi testata osoitteessa sovinkoluovuttajaksi.fi.
- Verta voi luovuttaa Veripalvelun kymmenessä toimipisteessä ja luovutustilaisuuksissa eri puolilla Suomea: veripalvelu.fi/luovutuspaikat.
- Verenluovutukseen voi varata ajan osoitteessa veripalvelu.fi/ajanvaraus.
- Luovutetusta verestä tehdyillä verivalmisteilla hoidetaan mm. synnyttäviä äitejä, keskosia, syöpäpotilaita ja onnettomuuksien uhreja. Verivalmisteilla annettu hoito voi pelastaa hengen.