Mitä jos verenluovutus jännittää?
Veren luovuttaminen voi joskus jännittää tai jopa herättää pelkoa. Esimerkiksi neula- ja pistospelko on hyvin yleinen pelko. Taustalla voi olla esimerkiksi aiemmin epäonnistunut verinäytteenottokokemus.
Yleisimpiä, mutta kuitenkin harvinaisia verenluovutukseen liittyviä haittavaikutuksia ovat huonovointisuus (15/1000) ja pyörtyminen (1,5/1000). Huonovointisuutta ja huimausta voi ennaltaehkäistä juomalla tarpeeksi nestettä ja välttämällä luovutuspäivän ajan liikuntaa, saunomista ja pitkään paikoillaan seisomista.
Ihoon voi tulla mustelma verenluovutuksen jälkeen. Yleensä mustelma paranee itsestään noin viikossa, eikä vaadi erityistä hoitoa. Mustelman syntymistä voi lieventää painamalla sormillaan pistokohtaa parin minuutin ajan luovutuksen jälkeen ja välttämällä pistokäden rasitusta.
Voit lukea tarkemmin verenluovutuksen turvallisuudesta täältä.
Verenluovutuksen ei kuulu sattua. Neulan pistäminen voi tuntua hetkellisesti. Jos luovutuksen aikana tulee huono olo tai neula tuntuu epämiellyttävältä, siitä tulee kertoa heti hoitajalle. Verenluovutus voidaan keskeyttää pyynnöstä missä vaiheessa tahansa, eikä päätöstä tarvitse perustella.
Ennen verenluovutusta täytetään terveyskysely ja paikan päällä käydään lyhyt keskustelu hoitajan kanssa. Näissä annetut terveystiedot ovat aina luottamuksellisia. Myös hoitajan kanssa käytävä keskustelu käydään aina omassa eristetyssä tilassa, myös verenluovutusbussissa.
Lue vinkit jännityksen ja pelon helpottamiseen täältä.