Työpaikkasertifikaatti kannustaa luovuttamaan

Veripalvelun työpaikkasertifikaatin käyttöön ottaneet organisaatiot kannustavat henkilöstöään luovuttamaan verta tarjoamalla siihen mahdollisuuden työajalla.

Verenluovuttajat katsovat kameraan bussiluovutuksessa kemikaalivirasto ECHAn tilaisuudessa.

Kalpea aurinko paistaa rustiikkisiin tiiliseiniin ja langettaa varjon entisten telakkarakennusten väliin pysäköidyn punavalkoisen verenluovutusbussin ylle. Wärtsilän nimi on vielä hahmotettavissa vanhoista rakennelmista, mutta nykyään remontoitujen rakennusten sisällä toimii ECHA, Euroopan kemikaalivirasto, jossa työskentelee noin 600 työntekijää eri Euroopan maista.

Alkamassa on ECHAlle varattu verenluovutuspäivä, ja sairaanhoitaja Inka Saario loikkaa ulos verenluovutusbussin takaovesta toivottamaan vieraat tervetulleeksi.

– Kaikki luovutusajat on varattu ennakkoon täyteen viimeistä myöten, Saario kertoo iloisena.

Vaikka syyskuun puoliväli on jo taittunut loppukuuksi, ilma on vielä kohtuullisen lämmin. Bussin kuljettaja nostelee verenluovutusbussin viereen pari pöytää ja tuolit, jotta luovuttajat voivat halutessaan jäädä kahvittelemaan ulkosalle markiisikatoksen alle. Saario kertoo, että varsinkin kuumina kesäpäivinä aurinkokatos on ollut menestys.

Tiiu Bräutigam verenluovutusbussissa.
”Kannustamme lämpimästi muitakin organisaatioita sallimaan verenluovutuksen työajalla”, sanoo Tiiu Bräutigam Euroopan kemikaalivirasto ECHAlta.

Tavoitteena: yhä useampi mukaan

Verenluovutusbussi on liikkeellä 4–5 päivänä viikossa pääosin pääkaupunkiseudulla. Bussi on tehnyt visiittejä myös esimerkiksi Turkuun, Lahteen ja Seinäjoelle. Työpaikkaluovutuksia on yleensä kaksi viikossa. Nyt ensi kertaa ECHAssa.

Tiiu Bräutigam kemikaaliviraston viestinnästä kertoo, että aloite työpaikkasertifikaattiin tuli työntekijöiltä.

– Virastollamme oli jo luovuttajaryhmä, ja ajattelimme, että jos tämä arvokas aloite kannustaa vielä useampia kollegoita luovuttamaan verta, se on sen arvoista! Emme olleet aiemmin järjestäneet verenluovutusta toimitiloissamme. Verenluovutusbussi oli helppo tapa saada uusia kollegoita mukaan, ja 30 vuoroa tulivatkin nopeasti täyteen, Bräutigam sanoo.

”Onhan se kiva ajatus, että voi pelastaa jonkun hengen.”

Aurinkoisesti hymyilevä Ella Laakkonen istahtaa ECHAn aulaan verenluovutusvuoronsa jälkeen ja avaa keksipaketin. Nyt on hyvä vähän tankata ja istua hetki rauhassa.

Laakkonen kertoo luovuttaneensa verta ensimmäisen kerran synnyinpaikkakunnallaan Tampereella vuonna 2002.

– Äitini oli esimerkkinä, mutta omana aloitusmotiivinani oli se, että halusin tietää oman veriryhmäni. Luovuttamalla sen sai kätevästi selville. Nykyään käyn luovuttamassa verta säännöllisen epäsäännöllisesti 1–2 kertaa vuodessa. On hieno ajatus, että voi pelastaa jonkun hengen.

Laakkonen kertoo, että verenluovutus on ollut hänelle aina myönteinen kokemus.

– Sairaanhoitajat ovat olleet mukavia ja tarjolla on hyvää naposteltavaa. Tykkään. Minulla ei ole myöskään ollut koskaan verenluovutuksen jälkeen huonoa oloa. On todella positiivista, että työajalla saa luovuttaa verta. Alkaa jo tekosyyt olemaan vähissä, että miksi ei voisi luovuttaa.

Verenluovutus työajalla tärkeää

Laakkonen on työskennellyt ECHAlla vuodesta 2017 alkaen. Tänä syksynä hän oli henkilöstökomitean jäsenenä mukana järjestämässä ECHAn verenluovutusta.

– Tiedustelimme, voisiko verenluovutuksen järjestää täällä työpaikalla ja Veripalvelu ehdotti bussia. Se on kyllä kätevä ja helppo tapa luovuttaa. Varmasti kutsumme bussin uudelleenkin tänne meille.

Laakkonen rohkaisee kaikkia mukaan verenluovutukseen.

– Koskaan ei tiedä, mitä huomenna tapahtuu. Nyt kun olen terve ja pystyn tekemään tätä, niin miksen tekisi.

– Kannustan kaikkia organisaatioita tulemaan mukaan tällaiseen jokaista ihmistä auttavaan asiaan. On todella tärkeää, että verta saa luovuttaa työajalla.

Ella Laakkonen Verenluovutusbussissa
"On hieno ajatus, että luovuttamalla vertaa saattaa pelastaa jonkun hengen", Ella Laakkonen sanoo.

”Sinua tarvitaan”

Unkarilainen István Mák istahtaa verenluovutusbussin edessä olevan katoksen alle ja katselee merelle päin. Hän kertoo luovuttaneensa ensimmäisen kerran verta Unkarissa yliopistoaikana vuonna 2006. Tuolloin Unkarin Punainen Risti tuli käymään yliopistolla ja huonekaverit pyysivät Istvánin mukaansa.

Vuonna 2009 Mák muutti Suomeen. Lähes kymmenen vuotta myöhemmin hän huomasi kaverinsa some-postituksen, jossa kerrottiin, että A+-tyyppistä verta tarvitaan.

–  Koska oma veriryhmäni on nimenomaan A+, päätin lähteä luovuttamaan verta Sanomataloon. Siitä verenluovutustapa sitten alkoi uudelleen. Tämänpäiväinen luovutus bussissa oli 10. verenluovutukseni Suomessa. Pyrin käymään 2–3 kertaa vuodessa.

”Bussi on supercool”

 Syyskuussa Mák oli ensi kertaa luovuttamassa verta bussissa.

–  Bussi on supercool. Se on tehty niin houkuttelevaksi kuin bussin vain voi tehdä ja henkilöstö on todella mukavaa ja professionaalista väkeä.

Ennen työpaikkaluovutuksia Mák kävi luovuttamassa verta sekä yksin että Sanomatalossa yhdessä lankomiehensä kanssa.

– Sain hänetkin houkuteltua verenluovuttajaksi. On tärkeää auttaa muita ihmisiä yhteiskunnassamme.

 

István Mák istuu kahvilla Verenluovutusbussin edessä.
"Arvostan sitä, että organisaatio, jossa työskentelen mahdollistaa verenluovutuksen työajalla", Euroopan kemikaalivirasto ECHAssa työskentelevä István Mák iloitsee.

Verenluovutus työajalla kannustaa

Mák pitää tärkeänä, että verta voi käydä luovuttamassa työaikana.

– Se on taas yksi lisäsyy lisää siihen, että käyn luovuttamassa verta. On hienoa, että organisaatio, jossa työskentelen arvostaa tällaista asiaa niin paljon, että verenluovutus luetaan työajaksi.

Mák sanoo tietävänsä, että moni pelkää neuloja tai vierastaa ajatusta, että luovuttaisi verta.

– Itselleni se, että annan 15–20 minuuttia aikaani ja puoli litraa vertani, jonka saan vuorokaudessa korvattua takaisin, tuntuu pieneltä panokselta. Se ei maksa minulle muuta kuin hiukan aikaa ja voin sillä auttaa monia ihmisiä. Verenluovutus on todella hyödyllistä.

Suuri symbolinen arvo

Juuri itsekin verta luovuttanut Tiiu Bräutigam kertoo ECHAn haluavan kannustaa henkilöstöä luovuttamaan verta työajalla, koska se on hyvin konkreettinen keino auttaa ja saada lisää ihmisiä luovuttajiksi.

– Verenluovutus on tärkeä tapa auttaa ja pelastaa ihmishenkiä, mikä tukee virastomme arvoja. Euroopan kemikaaliviraston työ kemikaaliturvallisuuden hyväksi suojelee terveyttä ja ympäristöä, Bräutigam summaa.

– Työpaikkasertifikaatti antaa työntekijöille viestin, että verenluovutus on tärkeää ja että ECHA arvostaa heidän toimintaansa. Tämä on pieni askel virastollemme työnantajana, mutta sillä on suuri symbolinen arvo. Kannustamme lämpimästi muitakin organisaatioita sallimaan verenluovutuksen työajalla.

Verenluovutusbussi Hietalahdessa ECHAn tilaisuudessa.
Kemikaalivirasto sijaitsee Helsingin Hietalahdessa. Verenluovutusbussi vieraili paikalla syyskuussa 2024.

Työpaikkasertifikaatissa mukana jo yli 400 yritystä

Työpaikkasertifikaatti on tunnustus, jonka organisaatio saa käyttöönsä, jos sen työntekijöiden on mahdollista luovuttaa verta työajalla.

  • Sertifikaatti antaa yrityksille ja muille organisaatioille uuden tavan osoittaa yhteiskuntavastuuta. Sertifikaatti toimii osana yritysten ja organisaatioiden vastuullista brändiä ja työnantajakuvaa. Sallimalla verenluovutuksen työajalla työpaikat saavat käyttöönsä sähköisen sertifikaatin, jonka ne voivat liittää esimerkiksi verkkosivuilleen.
  • Sertifikaatti mahdollistaa entistä useammalle ihmiselle verenluovutuksen työajan puitteissa. Työntekijöiden näkökulmasta mahdollisuus luovuttaa verta työajalla auttaa aikatauluhaasteissa, jotka voivat muuten estää verenluovutuksen.
  • Työpaikkasertifikaatti tarkoittaa sekä yrityksille että niiden työntekijöille mahdollisuutta olla konkreettisesti mukana auttamassa potilaita. Veripalvelun tavoitteena on sertifikaatin avulla aktivoida entistä useampia ihmisiä luovuttamaan verta.

Työpaikka voi itse päättää verenluovutuksessa käyntien yksityiskohdista, esimerkiksi kuinka monta kertaa vuodessa työaikaa tähän on mahdollista käyttää. Keskimäärin verenluovutuksessa käydään 1,6 kertaa vuodessa.

Verenluovutus työajalla -sertifikaatin käyttöönotosta ei tarvitse maksaa mitään. Sertifikaatti lanseerattiin käyttöön syksyllä 2023, ja mukana on nyt jo lähes 400 erikokoista organisaatiota.

 

 

Artikkeli on julkaistu Punainen Risti -lehdessä 14.11.2024

Teksti: Nina Pinjola, Mediafocus

Kuvat: Jyrki Komulainen

Viimeksi päivitetty: 14.11.2024