Tikkupiispiksellä hengenpelastajaksi

Hansakortteli on kehittänyt yhdessä Veripalvelun ylläpitämän Kantasolurekisterin ja Kosken Leipomon kanssa uuden herkun, Tikkupiispiksen, jonka avulla halutaan lisätä tietoisuutta Kantasolurekisterin toiminnasta. Tikun päässä olevaa minipiispistä pääsee maistamaan perjantaina 4.4. Hansatorilla, jos liittyy jäseneksi Kantasolurekisteriin tai välittää tietoa tempauksesta sosiaalisen median kanavissaan.

Pieniä piispanmunkkeja tikun päässä ja teksit: Tikkupiispiksellä hengenpelastajaksi.

Kantasolurekisteri etsii joukkoonsa uusia vapaaehtoisia Turussa Hansakorttelin Hansatorilla perjantaina 4.4.2025 kello 13–18. Kantasolurekisterin luovuttajat voivat auttaa sairastuneita, joille ei ole enää mitään muuta toimivaa hoitokeinoa.

Aikuispotilaista 50–70 % parantuu kantasolusiirron avulla. Lapsipotilailla paraneminen on jopa 90 % luokkaa. Tällä hetkellä Suomessa joka viidennelle potilaalle ei löydy sopivaa luovuttajaa.

”Hansakorttelin juhlaviikon kunniaksi halusimme järjestää kaikkien aikojen tempauksen yhdessä Kantasolurekisterin kanssa ja lisätä ihmisten tietoisuutta, miksi kannattaa liittyä Kantasolurekisteriin. Yhteistyö eri kansalaisjärjestöjen kanssa on tärkeä osa vastuullisuustyötämme, jota myös asiakkaamme arvostavat”, Hansakorttelin markkinointipäällikkö Mirva Järvinen kertoo.

”Tikkupiispikseen saimme idean testipaketista, jonka avulla rekisteriin liitytään. Se sisältää pumpulitikun, jolla otetaan näytteet suun sisäpinnalta. Tikkupiispiksen tikkua ei näytetikkuna voi toki käyttää, mutta se symboloi näytteen antamisen ja liittymisen tärkeyttä”, Järvinen lisää.

Kantasolurekisteriin voi liittyä 18–35-vuotias perusterve henkilö. Rekisteriin liittyneiden joukosta etsitään sopivaa luovuttajaa vakavasti sairaille potilaille. Kantasolurekisterissä on tällä hetkellä noin 76 000 jäsentä ja vuoden aikana heistä noin 40 pääsee pelastamaan ihmishengen. Rekisteriin tarvitaan joka vuosi 5 000 uutta jäsentä, jotta mahdollisimman monella potilaalla on mahdollisuus parantua.

”Potilaalle sopiva kantasolujen luovuttaja valitaan aina kudostyypin perusteella ja siksi on erittäin tärkeää, että meillä on mahdollisimman laaja joukko potentiaalisia luovuttajia rekisterissämme. Tällä hetkellä pulaa on erityisesti miehistä ja ikähaitarin alapäässä olevista luovuttajista”, Veripalvelun markkinoinnin asiantuntija Hille Nylander kertoo.

Rekisteriin voi liittyä paikan päällä

Vaikka kaikki eivät rekisteriin voikaan liittyä, jokaisella on mahdollisuus lisätä tietoisuutta Kantasolurekisterin merkityksestä. Siksi Hansatorilla Tikkupiispistä pääsevät maistamaan kaikki henkilöt, jotka lupaavat välittää viestiä eteenpäin esimerkiksi sosiaalisen median kanaviensa kautta.

Luovuttajiksi soveltuvat henkilöt voivat myös liittyä rekisteriin kätevästi paikan päällä täyttämällä netissä liittymislomakkeen ja antamalla näytteen. Paikalla on Veripalvelun henkilöstöä ottamassa liittyjiä vastaan ja kertomassa lisää Kantasolurekisterin toiminnasta.

Kantasolujen luovuttajalle ei makseta palkkiota, mutta kaikki kulut korvataan. Kantasolujen luovuttaminen on turvallista.

”Rekisteriin liittyminen ei tarkoita sitä, että henkilö luovuttaisi; moni ei välttämättä koskaan pääse luovuttamaan. Rekisteriin liittynyt henkilö on lupautunut auttamaan, jos tarve tulee. Kantasoluja voi luovuttaa kahdella tavalla: verenkierrosta tai lantion luuytimestä”, Nylander toteaa.

Tikkupiispiisten lisäksi jaossa haalarimerkkejä

Tikkupiispiksiä on jaossa kaiken kaikkiaan tuhat kappaletta, ja niitä jaetaan Hansatorilla veikeästä Citroen Camionette -piispisautosta. Tempaus on osa ensi viikolla käynnistyvää Hansan juhlaviikkoa.

”Tikkupiispisjonon kärkeen olemme saaneet mukaan kaksi turkulaista sosiaalisen median vaikuttajaa, vuoden striimaajaksikin valitun Juuso Jokisen ja Teemu Packalénin. He haluavat osallistumisellaan kannustaa erityisesti nuoria miehiä saapumaan paikalle ja liittymään rekisteriin”, Järvinen iloitsee.

Kaikki Kantasolurekisteriin liittyvät saavat halutessaan myös ainutlaatuisen haalarimerkin kiitoksena liittymisestään.

Lue lisää Kantasolurekisteristä.

Viimeksi päivitetty: 27.03.2025