Vastuullisuus Veripalvelussa

Vastuullisuusohjelmallamme haluamme edistää, ohjata ja mitata toimintamme vastuullisuuden toteutumista. Perustehtävävämme on auttaa potilaita yhdessä verenluovuttajien ja sairaaloiden ammattilaisten kanssa. Huolehdimme kansallisesta verivalmistehuollosta niin normaalioloissa kuin poikkeustilanteissa.

Veripalvelun työntekijä kahvitauolla.

Veripalvelun vastuullisuusohjelman taustalla on Suomen Punaisen Ristin vastuullisuuden viitekehys. Vastuullisuustyötä ohjaavat Suomen Punaisen Ristin pääperiaatteet, arvot ja erilliset toimintalinjaukset liittyen esimerkiksi ilmastokestävyyteen ja yhdenvertaisuuteen.

Veripalvelun oma vastuullisuusajattelu pohjaa strategiaamme ja Veripalvelun arvoihin. Vastuullisuus ei ole Veripalvelussa erillistä tekemistä, vaan sisältyy päivittäiseen toimintaamme.

Sosiaalinen vastuu

  • Huolehdimme luovuttajista ja osoitamme heille arvostusta.
  • Haluamme olla inhimillinen, kehittymiseen kannustava ja vastuullinen työpaikka.
  • Kehitämme organisaatio- ja johtamiskulttuuriamme yhdessä henkilöstön kanssa.
  • Tuemme työntekijöidemme hyvinvointia esimerkiksi tarjoamalla kattavat työterveyspalvelut. Olemme lisänneet matalan kynnyksen mielenterveyspalvelut osaksi työterveyshuoltoamme. Tuemme myös työntekijöidemme voimavaroja ja työssä palautumista.
  • Osana vastuullisuusohjelmaamme olemme järjestäneet tiimien voimavaratyöpajoja ja palautumista tukevia valmennuksia sekä DEI-aiheisia koulutuksia henkilöstöllemme.
  • Kannustamme myös muita vastuullisuuteen. Vuonna 2023 lanseerasimme työpaikkasertifikaatin, jonka antoi työyhteisöille uuden vaihtoehdon osallistua yhteiskuntavastuuseen. Ja myös Veripalvelussa saa luovuttaa verta työajalla!
  • Mittaamme onnistumista muun muassa seuraavilla mittareilla: Työtapaturmien määrä, säännölliset henkilöstötyytyväisyystutkimukset, sairauspoissaoloprosentti, koulutusmäärät.

Ympäristövastuu

  • Toimeenpanemme SPR:n ilmastokestävyyden linjausta vähentämällä oman toimintamme ilmastovaikutuksia, tavoitteena hiilineutraalius vuoteen 2030 mennessä.
  • Edistämme myös muita ympäristötoimia, esimerkiksi WWF:n Green Office ohjelman tavoitteiden keinoin.
  • Veripalvelun vastuulla olevat sähkösopimukset ovat 100 % uusiutuvaa sähköä. Syksyllä 2023 siirryimme uusiolämmön käyttöön Veripalvelun päätoimipisteessä. Asensimme myös aurinkovoimalan päätoimipisteeseen kesällä 2024.
  • Tuemme autotonta työmatkaliikkumista työsuhdepyörillä ja työmatkan kannustinrahalla.
  • Edistämme kasvisruokailua päätoimipisteemme henkilöstöravintolassa ja kokoustarjoiluissa.
  • Olemme aloittaneet hiilijalanjälkemme arvioinnin.
  • Olemme vähentäneet verivalmisteiden lentokuljetuksia yhteistyössä asiakkaidemme kanssa.
  • Mittaamme onnistumista muun muassa seuraavilla mittareilla: Energiankulutus, jätemäärät, työmatkojen lentokilometrit ja työmatkaliikkumisen kilometrit.

Taloudellinen vastuu ja hyvä hallinto

  • Varaudumme häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin sekä huolehdimme kyberturvallisuudestamme.
  • Noudatamme Veripalvelun eettisiä toimintaperiaatteita ja vaadimme vastuullisuutta myös toimittajiltamme.
  • Hyödynnämme dataa vastuullisesti ja eettisesti.
  • Ylläpidämme vakaata taloutta, joka kestää nopeatkin toimintaympäristössä tapahtuvat muutokset. Käyttämämme varainhoitajat ovat sitoutuneet YK:n vastuullisen sijoittamisen periaatteisiin.
  • Kehitämme valmisteitamme ja palvelujamme prosessien tehostamiseksi ja hoitojen tehon sekä turvallisuuden parantamiseksi. Keväällä 2025 käynnistämme uutena  verihiutalevalmisteiden bakteeriviljelyn, joka parantaa potilasturvallisuutta ja pidentää valmisteiden käyttöikää.
  • Mittaamme onnistumista muun muassa seuraavilla mittareilla: Eettisten toimintaperiaatteiden perehdytykset, tietoturva- ja tietosuojapoikkeamien määrä, viranomaisille ilmoitettujen poikkeamien määrä.

Tutustu Veripalvelun yhteiskuntavastuun mittareihin!

Vastuullisuustyön askeleet

  1. Monimuotoisuuden, yhdenvertaisuuden ja inkluusion edistäminen: Erilaisuuden ja monimuotoisuuden huomiointi yhdenvertaisuuskartoituksen tuloksia hyödyntäen sekä työntekijöihin että verenluovuttajiin päin.
  2. Hiilineutraaliuden tavoittelu: Hiililaskurin käyttöönotto. Päästöjen vähentämisen vaikutusmahdollisuuksien identifiointi jo tehtyjen toimenpiteiden lisäksi.
  3. Valmiuden ja jatkuvuudenhallinnan kehittäminen: Esimerkiksi kyberturvallisuuden jatkokehittäminen.
  4. Hankintojen vastuullisuuden kehittäminen: Vastuullisuuskysymysten huomiointi hankintapäätöksissä.

 

Veripalvelun laboratoriotyöntekijöitä.

Veripalvelu kolmas Vastuullinen kesäduuni -kisassa

Veripalvelu oli vuonna 2023 mukana Oikotien Vastuullinen työpaikka -yhteisössä sekä Vastuullinen Kesäduuni (VKD)-kilpailussa, ja sijoittui upeasti kolmanneksi kilpailussa suurten organisaatioiden (yli 250-1000 työntekijää) sarjassa.

Lue uutinen!
Veripalvelun työntekijät seisovat rivissä Vehkalan toimipisteen ulkopuolella ja ojentavat kätensä.

Verenluovutus työajalla kasvattaa suosiotaan

Veripalvelun syksyllä 2023 lanseeraama työpaikkasertifikaatti on otettu käyttöön jo sadoissa työpaikoissa. Sertifikaatti on tunnustus niille työyhteisöille, jotka mahdollistavat verenluovutuksessa käynnin työajalla.

Tutustu työpaikkasertifikaattin!
WWF:n Green Office -kuvituskuva.

Veripalvelun ympäristövastuu

Veripalvelun ympäristötyötä toteutetaan ohjelmalla, joka perustuu WWF Suomen Green Office -ympäristöjärjestelmään. Ympäristötyötämme ohjaa myös Suomen Punaisen Ristin ympäristökestävyyden linjaus.

Lue lisää!