Viktig information innan du går med i Stamcellsregistret

Finlands Röda Kors Blodtjänsts stamcellsregister grundades 1992 och har för närvarande över 73 000 frivilliga blodgivare. Medlemmar i Stamcellsregistret har donerat stamceller till över 900 patienter.

En patient som behöver en stamcellstransplantation kan vara ett barn eller en vuxen och bo i Finland eller utomlands. Endast cirka 30 procent av patienterna har en lämplig donator bland sina nära anhöriga. Resten av patienterna behöver hjälp av en okänd frivillig donator.

Stamcellstransplantation används som behandling för många livshotande benmärgssjukdomar, inklusive leukemi, även känd som blodcancer. Transplantation av benmärgsstamceller är en behandlingsmetod där sjuk benmärg ersätts med frisk. En stamcellstransplantation är patientens chans att tillfriskna, i de fall då man inte förväntas få tillräcklig hjälp på något annat sätt.

Utgående från patientens vävnadstyp (HLA) söker man en lämplig donator för varje patient: målet är att patientens och donatorns vävnadstyper ska vara så lika som möjligt.

Vem kan bli medlem?

Vi uppmuntrar dig att ansluta dig till stamcellsregistret om du är 18–35 år gammal, vid god hälsa och permanent bosatt i Finland eller Estland. Du kan vara medlem i registret tills du fyller 56 år. Att gå med i registret förutsätter att du är villig att hjälpa alla patienter som behöver en stamcellstransplantation, var som helst i världen. Du kan inte gå med i registret för att hjälpa endast en specifik patient.

Vad händer efter att du har gått med?

När du har registrerat dig som medlem får du ett provtagningskit. Med dess bomullspinnar tar du ett prov från kindens slemhinna och skickar provet till Stamcellsregistret. Stamcellsregistret skickar provet kodat, det vill säga utan dina personuppgifter, till ett vävnadstypningslaboratorium i USA, där vävnadstyp, blodgrupp och eventuella CMV-antikroppar undersöks.

Resultatet av anslutningsprovet, ditt födelseår och -kön förmedlas till den internationella sökapplikationen för stamcellsdonatorer och vid behov även till det sjukhus som vårdar patienten och till det utländska stamcellsregistret. Sjukhuset och det utländska stamcellsregistret kan finnas utanför EU/EES-området.

En del av medlemmarna i registret kallas – ibland först många år efter att de gått med – för fortsatta undersökningar och kanske också för att donera stamceller.

Håll dina kontaktuppgifter uppdaterade

Håll dina kontaktuppgifter uppdaterade så att vi kan nå dig om det visar sig att du skulle vara en lämplig donator för en patient som behöver en stamcellstransplantation.

Gå ur registret

Du kan när som helst gå ur registret med ett skriftligt eller muntligt meddelande.

Även om många som ansluter sig till stamcellsregistret aldrig donerar blodstamceller på grund av mångfalden av vävnadstyper, är varje medlem en potentiell livräddare under hela den tid de är medlemmar i registret: varje år ger flera tiotals medlemmar i stamcellsregistret en allvarligt sjuk patient en chans att tillfriskna.

Metoder för donation

Det finns två sätt att donera stamceller: de kan samlas in antingen direkt från blodomloppet efter injektioner av tillväxtfaktor för vita blodkroppar, eller under narkos, från benmärgen inuti bäckenets stora ben. Valet av donationsmetod beror i första hand på patientens behov, men också på donatorns preferenser eller eventuella begränsningar.

Läs mer om donationsmetoder.

Praktiska ärenden gällande stamcellsdonation

Läs mer on praktiska ärenden gällande stamcellsdonation.

Läkarundersökning

Den valda donatorn genomgår en läkarundersökning cirka en månad före donationen. Till läkarunderundersökningen hör blodprover, blodgruppsbekräftelse och infektionstester. Under den medicinska undersökningen får donatorn mer information om donationstillfället och kan fritt ställa frågor.

Donationen är frivillig

Donation är helt frivillig och du kan avsluta processen när som helst. Det är ändå viktigt att veta att om en utvald donator bestämmer sig för att inte donera stamceller efter att patienten redan har börjat sin förbehandling (cirka 10 dagar före den planerade donationen) kan detta vara dödligt för patienten.

Ingen ersättning betalas för donationen, men kostnader och förlorad arbetsförtjänst ersätts.

Kontaktuppgifter

Om du har frågor eller behöver mer information kan du kontakta Stamcellsregistret: kantasolurekisteri@veripalvelu.fi eller per telefon 029 300 1515.