Blodtjänstens verksamhetsprinciper

Blodtjänstens verksamhet styrs av både Röda Korsets etiska principer och våra egna, som har slipats under åren.

Kvalitetsprinciper

Blodtjänstens verksamhet är strikt reglerad och hela institutionens existens förutsätter att reglerna följs. Lagar och förordningar, kundernas behov och krav samt Blodtjänstens strategi definierar verksamhetens kvalitetsmål.

Kvalitetspolicyn styr Blodtjänstens ledning och verksamhet. Kvalitet är starkt integrerat i ledningen och är en del av hela företagets ledningssystem. Personalens kvalitetsledningskompetens samt att processerna görs funktionella, effektiva och säkra skapar grunden för en ständig förbättring av hela organisationens verksamhet. Alla nivåer i organisationen (ledning, chefer och personal) utnyttjar kvalitetsprinciper som är implementerade i vardagen för alla verksamheter.

Kvalitets- och riskhanteringsprocesser definierar metoderna för att säkerställa patientsäkerhet, säkerhet och tillgänglighet för givare och produkter, samt processernas smidighet och ändamålsenlighet.

Principer för ekonomi och förvaltning

Blodtjänsten är en icke-vinstsyftande organisation. Blodtjänstens verksamhet får inte stöd från offentliga medel, Röda Korsets övriga verksamhet eller andra externa källor, med undantag av forskningsprojekt som får stöd genom samarbetsavtal, stipendier och bidrag.

Eventuellt ekonomiskt överskott från Blodtjänsten, dvs. årets vinst, delas inte ut utan används för att säkerställa och utveckla Blodtjänstens verksamhet.

Finlands Röda Kors har en forskningsfond som stöder Blodtjänstens forsknings- och utvecklingsarbete.

Blodtjänstens resultat ingår i Finlands Röda Kors resultat. Blodtjänsten följer organisationens ekonomiska regler, godkända av Röda Korsets fullmäktige samt den kompletterande ekonomiska och upphandlingsregeln för Blodtjänsten.

Blodtjänstens beslut fattas enligt god förvaltningssed, där ansvar för beslut är tydligt och besluten dokumenteras noggrant. Utgångspunkten är att beslut ska vara noggrant övervägda, inom beslutsfattarens behörighet, i enlighet med Blodtjänstens intressen, ekonomiskt fördelaktiga och att beslutsfattandet följer lagar, interna regler och procedurer.

Principer för personal

Blodtjänsten följer en rättvis personalpolitik med gemensamma regler. Målet för Blodtjänsten är att vara en arbetsgemenskap som präglas av förtroende och där personalen har vilja och möjlighet att lyckas både som individer och som en del av arbetsgemenskapen. Principerna för personalledning definieras i personalförvaltningens riktlinjer.

Arbetsgemenskapen utvecklas systematiskt inom Blodtjänsten och personalen lyssnas på och engageras aktivt i utvecklingsarbetet. Arbetsgemenskapens tillstånd och utveckling mäts kontinuerligt genom personalundersökningar. Ledarskapet utvecklas genom planerade utbildningar och träningar samt genom samarbete mellan chefer.

Principer för forskningsverksamhet

Blodtjänsten följer forskningsetiska riktlinjer och god forskningspraxis som fastställts av Forskningsetiska delegation vid undervisnings- och kulturministeriet (förordning 1347/1991). Forskaren ansvarar för etik i sin forskning, men hela Blodtjänsten ska dela detta ansvar och stödja etableringen av etiskt hållbara praxis.

Alla forskningsprojekt som genomförs inom Blodtjänsten ska följa relevant lagstiftning och ha nödvändiga tillstånd. Dessutom, om forskningen använder Blodtjänstens prov- eller produktmaterial, måste forskningen ha ett godkänt leveranstillstånd från Blodtjänsten.

Röda Korsets principer

Röda Korsets och Röda Halvmånens rörelse styrs av sju grundprinciper: humanitet, opartiskhet, neutralitet, självständighet, frivillighet, universalitet och enhet. Dessa principer styr även Finlands Röda Korsets verksamhet.

Läs mer här.

Finlands Röda Kors etiska riktlinjer för personalen

Syftet för Finlands Röda Kors är att under alla förhållanden skydda liv och hälsa, samt försvara människovärdet och mänskliga rättigheter, främja samarbete och fred mellan folken, rädda människoliv i hemlandet och utomlands, hjälpa de mest utsatta genom att förebygga och lindra mänskligt lidande, stödja och hjälpa landets myndigheter att göra humanitära insatser såväl i fredstid som under krig och väpnade konflikter för att främja människornas välfärd, skapa en positiv inställning till gemensamt ansvar och biståndsarbete bland medborgarna, öka förståelsen för Röda Korsets arbete och allmänt humanitära strävanden samt stärka organisationens beredskap och verksamhetsförutsättningar.  Vi förbinder oss till en verksamhetskultur som följer Röda Korsets principer.

Anmälan om misstanke om missbruk

I all sin verksamhet iakttar Finlands Röda Kors högsta möjliga etiska principer samt lagar, instruktioner och stadgar. Därför uppmuntrar vi såväl frivilliga, medlemmar eller andra samarbetspartner som vår personal att alltid anmäla alla misstankar om missbruk eller oetisk verksamhet.

Alla anmälningar behandlas under absolut sekretess. Anmälarens identitet förblir hemlig under hela processen.

Du hittar mer information och en länk till formuläret för att göra en anmälan om misstanke om missbruk på denna sida.

Nolltolerans mot trakasserier

Sexuellt ofredande, antastande och utnyttjande är brott mot organisationens verksamhetsprinciper och värden. Ett fall är ett för mycket.

Finlands Röda Kors gör allt för att förebygga sexuellt ofredande, antastande och utnyttjande samt reagerar omedelbart på misstankar och inträffade fall som det får kännedom om.

Det är viktigt att de anställda, frivilliga, hjälpmottagarna och tredje parter har möjlighet att rapportera om sexuellt ofredande, antastande och utnyttjande samt att man utan dröjsmål ingriper i osakligt beteende.

Mer information finns på Röda Korsets webbplats.