Hepatit E-testningen av blodgivare avslutas när epidemin har avtagit

I mars började Finlands Röda Kors Blodtjänst testa donerade blodprov för hepatit E-virus, då man konstaterade fler hepatit E-infektioner i Finland än normalt. Blodtjänst avslutar hepatit E-testningen nu när epidemin har avtagit, efter att ha diskuterat frågan med Delegationen för smittsamma sjukdomar och Fimea. Vid nya utbrott av hepatit E har Blodtjänst förmåga att snabbt starta om testningen.

I mitten av februari meddelade Institutet för hälsa och välfärd (THL) om en hepatit E-epidemi i Finland. Liknande hepatit E-virus som de som upptäckts i patientprover hittades i inhemska tillverkarens medwurstar. Viruset som överförs till blodgivaren från livsmedel kan spridas vidare genom det donerade blodet till dem som får blodprodukten, vilket väckte oro hos Blodtjänst.

På grund av epidemin började Blodtjänst under våren testa blodgivarna för hepatit E-virus för att säkerställa blodprodukternas säkerhet och för att utreda epidemins omfattning. I Finland är det inte obligatoriskt att testa blodgivare för hepatit E-virus, och Blodtjänst fick inga krav på testning på grund av epidemin. Blodtjänst skaffade dock testerna och började testa på eget initiativ.

Hepatit E-virus hittades hos blodgivare under epidemin

Testning av hepatit E-virus hos blodgivare visade sig vara nödvändig, eftersom viruset hittades i totalt 31 fall i prover från blodgivare som undersöktes under epidemin från februari till april. Blodgivarna var symtomfria eller hade milda symtom och fick information om viruset först när Blodtjänst kontaktade dem.

Med hjälp av testerna som togs i bruk i slutet av mars kunde man säkerställa att en eventuell hepatit E-infektion hos blodgivaren inte kunde överföras till patienten via blodprodukten. I allmänhet blir personer med en hepatit E-infektion helt friska och de blir inte heller bärare av viruset. Hos patienter med immunbrist kan dock en hepatit E-infektion via en blodtransfusion orsaka allvarliga symtom.

Dessutom undersökte Blodtjänst förekomsten av hepatit E-virus i blodprover från blod som donerades mellan mitten av februari och slutet av mars i efterhand. Blodprodukterna från dessa donationer hade huvudsakligen redan överförts till patienter. Undersökningen visade att hepatit E kan överföras via blod, eftersom Blodtjänst fick rapporter om sju misstänkta fall av blodöverförd hepatit E-virusinfektion. I fem av dessa fall bedömdes blodprodukten vara en sannolik eller möjlig källa till infektionen.

Förekomsten av hepatit E minskade tydligt under sommaren, då det endast fanns ett positivt prov från blodgivare per månad. Under september-november har det bara funnits ett hepatit E-positivt donatorprov totalt, vilket motsvarar förekomsten av hepatit E i Finland före epidemin.

Vid behov startas testprogrammet om

Blodtjänst har begärt att delegationen för smittsamma sjukdomar, myndigheten som övervakar Blodtjänst, dvs. Fimea, och specialistläkarna vid sjukhusen tar ställning till behovet av hepatit E-testning. Den allmänna uppfattningen är att en kontinuerlig hepatit E-testning inte är nödvändig i en situation där förekomsten av viruset är mycket låg bland befolkningen.

Delegationen för smittsamma sjukdomar konstaterade i sitt ställningstagande att en fortlöpande HEV-testning av donerat blod i den nuvarande epidemisituationen inte är en effektiv användning av resurser nationellt sett, med beaktande av testkostnaderna. Delegationen betonade dock att situationen med HEV-epidemin bör övervakas noggrant, och om man observerar tecken på en ny epidemi ska man inleda testningen av donerat blod utan dröjsmål.

Således avslutar Blodtjänst hepatit E-testningen av blodgivare tills vidare från och med 2.12.2024. Detsamma gäller stamcellsdonatorer, som också testades för förekomst av hepatit E-virus under epidemin, utan några fynd. Samtidigt förbereder sig Blodtjänst dock för att starta om testningen snabbt om förekomsten av viruset ökar och nya epidemier uppstår.

Misstänkta hepatit E-infektioner från blodtransfusioner ska rapporteras till Blodtjänst

Den kliniska medvetenheten om hepatit E-infektioner som en befintlig risk för blodtransfusioner ska bevaras. Vårdenheterna ska anmäla biverkningar av blodtransfusioner till Blodtjänsts blodsäkerhetsbyrå, om man misstänker att patienten har fått en hepatit E-infektion från en blodtransfusion. Blodsäkerhetsbyrån meddelar myndigheterna om anmälan. Blodprodukter omfattas av läkemedelsskadeförsäkringen.

Vad är hepatit E-virus?

Hepatit E-viruset är ett virus som orsakar leverinflammation. Det finns olika former av viruset. Hepatit E är vanligt i länder med låg hygiennivå, där smitta sker till exempel genom förorenat vatten. Under 2000-talet har en virustyp identifierats i Europa som förekommer hos människor samt bland annat hos grisar och vilt. I Europa är den främsta smittkällan för hepatit E-virus dåligt tillagat fläskkött.
En person med god bashälsa får få eller till och med inga symtom av en hepatit E-infektion och tillfrisknar spontant. Bäraren av viruset lägger inte nödvändigtvis märke till smittan. Den europeiska virustypen av hepatit E kan dock orsaka en allvarlig leverinflammation hos personer med försvagat immunförsvar, till exempel stamcells- och organtransplantationspatienter och personer som har en leversjukdom. Kroniska hepatit E-infektioner är sällsynta.

Ytterligare information

Jarkko Ihalainen, medicinsk direktör, Finlands Röda Kors, Blodtjänst
jarkko.ihalainen@veripalvelu.fi

Riikka Lehtisalo, ansvarig läkare, Finlands Röda Kors, Blodtjänst
riikka.lehtisalo@veripalvelu.fi

Senast uppdaterad: 29.11.2024