Vad ska man göra om man är nervös inför blodgivning?

Blodgivning kan ibland kännas nervös eller till och med väcka rädsla. Till exempel är nål- och injektionsrädsla en mycket vanlig rädsla. Bakom detta kan det finnas en tidigare misslyckad erfarenhet av blodprovstagning.

De vanligaste, men ändå sällsynta biverkningarna vid blodgivning är illamående (15/1000) och svimning (1,5/1000). Illamående och yrsel kan förebyggas genom att dricka tillräckligt med vätska och undvika fysisk ansträngning, bastubad och att stå stilla länge på givningsdagen.

Det kan uppstå ett blåmärke på huden efter blodgivning. Vanligtvis läker blåmärket av sig själv inom en vecka och kräver ingen särskild behandling. Blåmärken kan mildras genom att trycka lätt på injektionsstället i några minuter efter donationen och undvika att belasta den armen.

Blodgivning ska inte göra ont. Nålen kan kännas för en kort stund. Om du känner dig dålig eller om nålen känns obehaglig under blodgivningen, ska du genast berätta det för personalen. Blodgivningen kan avbrytas på begäran när som helst och du behöver inte förklara ditt beslut.

Innan blodgivningen fylls en hälsodeklaration i och det hålls en kort diskussion med sjuksköterskan på plats. All information som ges är alltid konfidentiell. Även samtalet med sjuksköterskan sker alltid i ett separat rum, även i blodgivningsbussen.

Läs tips på hur du lindrar nervositet och rädsla här.