Om blodgivning skrämmer dig

Blodgivning kan ibland kännas nervöst eller till och med väcka rädsla. Biverkningar relaterade till blodgivning rapporteras i mindre än 2 % av alla donationer, och de flesta av dessa är illamående. Vi har samlat några olika sätt nedan för att lindra nervositet och rädsla.

Blodgivare på blodgivningsställe.
Jag var ganska nervös inför att gå och ge blod eftersom jag inte kan titta på mitt eget blod. Jag gjorde ett test på nätet och var ganska säker på att jag skulle kunna ge blod om jag bara vågade. Jag åkte dit och fick prata med en underbar sjuksköterska som lugnade mig och sa att det inte var något att vara rädd för. Blodgivningen gick jättebra och sjuksköterskan var med hela tiden, vilket gav mig en lugn känsla. Jag är verkligen glad att jag vågade gå dit och att jag blev så fint bemött.
– Kvinna, cirka 30 år. Källa: Donatorundersökning 12/2024.

Berätta för sjuksköterskan

Om du har några bekymmer eller rädslor relaterade till blodgivning, är det bra att berätta om dem för sjuksköterskan när du kommer till blodgivningen. På så sätt kan sjuksköterskan ta hänsyn till din rädsla under besöket. Våra sjuksköterskor är utbildade yrkespersoner som är redo att hjälpa dig i olika situationer.

Oroa dig inte för om du kan ge blod

Det är helt normalt om du inte kan ge blod eller om blodgivningen avbryts! Detta kan hända alla, och du kan ändå njuta av de tjänster som erbjuds på stationen. Vår uppgift är att undersöka om du kan ge blod, och ingen som kommer för att ge blod är en onödig besökare.

Avslappning

Avslappning hjälper till att lindra spänning. Ju mer avslappnad du kan vara under blodgivningen, desto större är sannolikheten att det går bra.

Flytta uppmärksamheten

Det är inte nödvändigt att titta på nålen! Du kan be sjuksköterskan att prata med dig om andra saker. Du kan lyssna på musik eller titta på videor på vår TV eller på din telefon – du kanske till och med glömmer att du ger blod!

Bli bekant i förväg

Du kan samla information om blodgivning i förväg. Du kan bekanta dig med blodgivningens olika steg här: Hur man ger blod – Blodtjänst

Följ med en kompis som ger blod

Du är välkommen att besöka Blodtjänstens ställe om din vän eller närstående ger blod! På så sätt kan du bekanta dig med våra sjuksköterskor, lokaler och följa blodgivningen. Du behöver inte ge blod själv.

Ta med en kompis!

Om du vågar ge blod själv ta med en kompis eller annan närstående för stöd! Hen behöver inte ge blod.

Våra sjuksköterskor tar hand om dig

Våra sjuksköterskor ser till att du får en tillräckligt lång vila efter blodgivningen. Snacks finns tillgängliga efter blodgivningen. Om du mår dåligt under blodgivningen kommer våra sjuksköterskor att ta hand om dig.

Blodgivning är frivillig. Om du inte vågar ge blod själv, kan du ändå prata med dina vänner om blodgivningens vikt och uppmuntra dem att ge blod!

Det är viktigt att notera att avslappningstekniker och exponeringsövningar inte är effektiva om rädslan för nålar beror på en strukturell, ofrivillig benägenhet att svimma på grund av ett blodtrycksfall orsakat av situationen.

Läs också de vanligaste frågorna om blodgivning här.

två män vid blodgivning

Kan jag ge blod?

Majoriteten av finländarna i blodgivningsåldern är lämpliga som blodgivare.

Starta testet!

Så här förbereder du dig

Blodgivning kräver inga speciella förberedelser. Du behöver inte känna till din blodgrupp eller genomgå blodprover i förväg. Välkommen som du är!

Läs mer

Boka tid

Hitta ditt närmaste blodgivningsställe och boka tid som passar dig bäst. Välkommen att ge blod!

Hitta ditt närmaste ställe!