Blodgivning i garnisonerna är en av hörnstenarna i blodförsörjningen
Blodtjänsten och Försvarsmakten har båda en viktig roll i att upprätthålla samhällets beredskap både i normala förhållanden och undantagsförhållanden. Organisationerna har också en lång, gemensam historia som sträcker sig till krigsåren på 1940-talet. Idag samarbetar organisationerna på många nivåer. En betydande del av samarbetet består av att ordna blodgivningstillfällen i garnisonerna.
”Donerat blod är beredskap”
Blodgivningstillfällen i garnisonerna är viktiga för blodförsörjningen och särskilt för att locka nya blodgivare. Varje år behövs cirka 20 000 nya blodgivare. År 2023 kom cirka 10 procent av de nya blodgivarna från garnisonerna.
Blodgivningstillfällen ordnas i tio truppförband runt om i Finland. Förra året hölls 29 blodgivningstillfällen i garnisoner och i dessa deltog sammanlagt 2 363 personer.
”Blodgivarna i garnisonerna har blivit den enskilt största gruppen av nya blodgivare. En bred och mångfaldig blodgivargrupp är mycket viktig för att säkra produktionen av de blodprodukter som behövs i behandlingen av patienter, säger Liisa Romo, kundchef vid Blodtjänst.
Varje år ger cirka 3 procent av befolkningen i blodgivningsålder blod.
”Andelen är helt enkelt för liten och vi strävar efter att öka på den. Donerat blod är beredskap som förutsätter en omfattande reserv av blodgivare. Därför är det nödvändigt att vi får nya blodgivare, fortsätter Romo.
Regelbundna blodgivare behövs
Männens andel av blodgivarna är för närvarande cirka 45 procent. Målet är att öka männens andel av blodgivarna och garnisonerna är en utmärkt plats att nå dem.
I år har man överenskommit om sammanlagt 33 blodgivningstillfällen i olika garnisoner.
”Vi är mycket nöjda över samarbetet med Försvarsmakten. Antalet blodgivningstillfällen har till och med ökat jämfört med åren före pandemin. Det är viktigt att man erbjuder frivillig blodgivning för unga som avlägger sin beväringstjänst, för vilka behovet av en blodtransfusion kan vara en avlägsen tanke. I militären är det lämpligt att bekanta sig med blodgivning som en del av den övergripande säkerheten, konstaterar Romo.
Arméns stabschef, general Jukka Jokinen, betonar också vikten av frivilligarbete som en del av beredskapen.
”Den övergripande säkerheten i Finland bygger på samarbete mellan olika samhällsaktörer. Många av uppgifterna bygger på lagar och förordningar, men frivilligarbete spelar också en mycket viktig roll. Det är viktigt att vi kan erbjuda både unga som avlägger sin beväringstjänst och Försvarsmaktens personal möjligheten att stödja Blodtjänstens beredskapsarbete, säger Jokinen.
För många blir blodgivning en vana också i reserven.
”Jag uppmuntrar alla i tjänstgöring att aktivt delta i blodgivningstillfällen. Varje droppe behövs”, konstaterar Jukka Jokinen.