Biskopsmunk på pinne och livräddning
För att öka medvetenheten om Stamcellsregistret har Hansakvarteret utvecklat en ny godbit, Biskopsmunk på pinne, tillsammans med Kosken Leipomo och Stamcellsregistret vid Blodtjänst. På fredag kan den som blir medlem i Stamcellsregistret eller delar information om evenemanget i sociala medier få smaka på minibiskopsmunken på Hansatorget.

Stamcellsregistret söker nya frivilliga till sina led i Åbo fredagen den 4 april kl. 13–18 på Hansatorget i Hansakvarteret. Donatorerna i Stamcellsregistret kan hjälpa människor som är sjuka och inte har någon annan fungerande behandling.
Mellan 50 och 70 procent av de vuxna patienterna tillfrisknar genom stamcellstransplantation. Hos barn är andelen upp emot 90 procent. För närvarande kan en av fem patienter i Finland inte hitta en lämplig donator.
“För att fira Hansakvarterets festvecka ville vi ordna alla tiders evenemang i samarbete med Stamcellsregistret och öka medvetenheten om varför det är bra att gå med i Stamcellsregistret. Samarbetet med olika frivilligorganisationer är en viktig del av vårt hållbarhetsarbete, vilket också uppskattas av våra kunder”, säger Mirva Järvinen, marknadsföringschef på Hansakvarteret.
“Det testpaket man använder för att registrera sig gav oss idén till Biskopsmunken på pinne. Testpaketet innehåller en bomullspinne för provtagning från ytan i munnen. Pinnen i munken kan man förstås inte använda som provpinne, men den symboliserar vikten av att ge ett prov och att vara med”, tillägger Järvinen.
Alla friska personer i åldern 18–35 år kan registrera sig i Stamcellsregistret. Bland de som registrerat sig söker man lämpliga donatorer till svårt sjuka patienter. Stamcellsregistret har för närvarande cirka 76 000 medlemmar, varav omkring 40 kommer att rädda ett liv under året. Varje år behöver registret 5 000 nya medlemmar för att så många patienter som möjligt får chansen att bli friska.
“Valet av lämplig stamcellsdonator för en patient bygger alltid på vävnadstypen och därför är det mycket viktigt att vi har en så bred samling potentiella donatorer som möjligt i vårt register. Just nu är det framför allt brist på män och donatorer i de lägre åldrarna”, säger Hille Nylander, marknadsföringsspecialist på Stamcellsregistret.
Du kan gå med i registret på plats
Även om inte alla kan gå med i registret har alla möjlighet att öka medvetenheten om vikten av Stamcellsregistret. Därför får alla ett smaka på Biskopsmunken på pinne på Hansatorget – alla som lovar att föra budskapet vidare, till exempel dela det via sina kanaler i sociala medier.
De som är lämpliga donatorer kan också gå med i registret på plats genom att fylla i ett formulär på nätet och lämna ett prov. Blodtjänsts personal kommer att finnas på plats för att välkomna nya medlemmar och berätta mer om Stamcellsregistret.
Stamcellsdonatorerna får inget arvode, men alla kostnader ersätts. Stamcellsdonation är säkert.
“Att gå med i registret betyder inte att en person kommer att donera; många kanske aldrig gör det. Den som har blivit medlem i registret har gått med på att hjälpa till om behov uppstår. Det finns två sätt att donera stamceller: från blodomloppet eller från benmärgen i bäckenet”, säger Nylander.
Utöver minimunkar delas även overallmärken ut
Totalt kommer tusen Biskopsmunkar på pinne att delas ut från pinnmunksbilen på Hansatorget – en rolig Citroen Camionette. Evenemanget är en del av Hansakvarterets festvecka, som inleds nästa vecka.
“Vi har lyckats engagera två Åboinfluencers på sociala medier att ställa sig först i Biskopsmunkkön, Teemu Packalén och Juuso Jokinen, som också valts till årets streamer. Med sin medverkan vill de särskilt uppmuntra unga män att komma och registrera sig”, säger Järvinen.
Alla som går med i Stamcellsregistret kommer även att få ett unikt overallmärke som tack för registreringen.