5 missuppfattningar om hinder för blodgivning

Många skulle kunna ge blod, men tror att de inte är lämpliga som blodgivare. Till exempel läkemedel mot blodtryck och kolesterol förhindrar inte blodgivning. Blodtjänst listade fem vanliga saker som man ofta frågar om – eller som man inte vågar fråga om.

En man tittar på en mobiltelefon med ett rött frågetecken med en droppe istället för en prick.

Cirka 3,5 procent av personer i blodgivningsålder donerar blod i Finland. En betydligt större andel skulle kunna donera. Det finns dock vissa begränsningar. Med dem vill man garantera säkerheten för blodgivaren eller patienten som tar emot blodprodukter.

“Förutsättningarna för donation förändras med ny kunskap och behandlingar som utvecklas. Under de senaste åren har flera hinder för donation kunnat lindras betydligt. Många kan bli positivt överraskade över att deras medicinering inte hindrar dem från att hjälpa”, säger Riikka Lehtisalo, specialistläkare vid Blodtjänst.

Blodtrycksläkemedel

Högt blodtryck är mycket vanligt i Finland och läkemedelsbehandling av högt blodtryck är en av de vanligaste långvariga medicineringarna. Högt blodtryck och medicinering av det förhindrar inte blodgivning om medicinen håller blodtrycket under kontroll.

Om du precis har börjat ta blodtrycksläkemedel ska du vänta minst två veckor före blodgivning. På så sätt hinner kroppen vänja sig vid läkemedlets inverkan.

Kolesterolläkemedel

Läkemedelsbehandling av högt kolesterol är också mycket vanligt i Finland. Högt kolesterol eller användning av kolesterolläkemedel hindrar inte blodgivning.

Om kolesterolbehandling har påbörjats, till exempel på grund av hjärtinfarkt, cerebrovaskulär sjukdom eller diagnostiserad kranskärlssjukdom, är dessa hjärt- och kärlsjukdomar hinder för blodgivning.

Antiinflammatoriska läkemedel

Antiinflammatoriska läkemedel hindrar inte vanlig blodgivning. Det symptom för vilket smärtstillande medel tas kan dock påverka blodgivningen. Man kan inte ge blod till exempel vid huvudvärk.

Antidepressiva läkemedel

Antidepressiva läkemedel hindrar inte vanlig blodgivning. Vissa av dem förhindrar dock trombocytgivning. Läkemedel för att somna och läkemedel som underlättar sömnen hindrar inte blodgivning.

Om man börjar med regelbunden antidepressiv medicinering ska man vänta minst en månad innan man ger blod.

Erektionsläkemedel, hormonpreparat och preventivmedel

Erektil dysfunktion eller medicinering av den hindrar inte blodgivning.

Preventivmedel som p-piller, p-ring, spiral och hormonpreparat som används mot klimakteriebesvär hindrar inte heller blodgivning.

Man kan avgöra sin lämplighet som blodgivare med ett test på nätet

Man kan testa sin lämplighet som blodgivare på adressen kanjagdonera.fi. Mer information om lämpligheten att donera finns på Blodtjänsts webbplats, chattbotten Pisara och den avgiftsfria infotelefonen för blodgivare, tfn 0800 05801 mån–fre kl. 8–17.

Man kan prova blodgivning första gången i åldern 18–59 år.

  • Man kan ge blod vid Blodtjänsts tio blodtjänstbyråer och vid blodgivningsevenemang runt om i Finland.
  • Man kan boka tid för blodgivning här.
Senast uppdaterad: 29.03.2023