Partiolaiset ja verenluovutus ovat aina kuuluneet yhteen

Verenluovutustoiminta alkoi Suomessa vuonna 1935 partiolaisten aloitteesta. Partiolaisten esimerkki elää ja voi hyvin edelleen. Tänä vuonna Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu ja Suomen Partiolaiset juhlistavat 90-vuotista merkkipaalua kannustamalla partiolaisia ja kaikkia muitakin luovuttamaan verta.

Joukko partiolaisia kävelee käytävällä kameraa kohti, etualalla kyltti Tervetuoa verenluovutukseen.

Kampanja kannustaa tarttumaan toimeen

Juhlavuoden kunniaksi Suomen Partiolaiset toteuttavat jäsenistönsä piirissä kampanjan, jossa aikuisia verenluovutusikäisiä partiolaisia ja heidän lähipiiriään kannustetaan luovuttamaan verta.

– Haastamme lippukunnat ympäri Suomen tarttumaan toimeen, sillä tavoitteenamme on saada uusia verenluovuttajia. Tavoitteemme juhlavuoden kunniaksi voisi olla 3 000 pelastettua potilasta eli 1 000 verenluovutusta, haastaa Suomen Partiolaisten viestintä- ja markkinointipäällikkö Kaisu Tolvanen.

Partiolaiset tai partiolaiseksi itsensä tuntevat saavat luovuttaessaan Tunne vastuusi, tartu toimeen –kangasmerkin.

Verenluovutus tulee näkymään kevään ja loppuvuoden aikana eri tapahtumissa. Partioviikolla 22.4. alkaen Pääkaupunkiseudun partiolaisten Pop-up –kolo valtaa Helsingin Narinkkatorin, ja paikalla myös Veripalvelun Verenluovutusbussi tiistaista torstaihin.

Pieni alku, iso vaikutus

Verensiirrot olivat 1930-luvun Suomessa vielä harvinaisia. Potilaita menehtyi siksi, että verensiirtohoidot olivat uusi asia eikä potilaita varten ollut vielä verenluovuttajia. Helsingissä Töölön Siniset -partiolippukunnan partiojohtajat tunsivat vastuuta ja halusivat auttaa. He perustivat 30.3.1935 partiolaisten verenluovuttajayhteisön, Veriliiton, joka laajeni pian Helsingistä myös muualle Suomeen.

Verenluovutuksia oli 1930-luvulla vielä hyvin vähän nykypäiviin verrattuna. Veriliiton jäsenmäärä oli enimmillään 387 ja vuoden 1940 loppuun mennessä partiolaiset olivat luovuttaneet yhteensä 861 kertaa verta. Toiminnalla oli kuitenkin iso merkitys potilaiden hoidon kehittymiselle Suomessa. Partiolaiset näyttivät mallin sille, miten verenluovutusta organisoidaan. Sotavuosina Partiolaisten Veriliiton toiminta lopetettiin, kun Puolustusvoimat otti vastuun verihuollosta.

– Partiolaisten esimerkki innostaa edelleen. Vastuunotto ja muiden auttaminen ei saisi koskaan mennä pois muodista, Veripalvelun viestintä- ja henkilöstöjohtaja Willy Toiviainen toteaa.

Sodan jälkeen Suomen verihuolto järjestettiin uudelleen ja se tuli Suomen Punaisen Ristin tehtäväksi 1948. Toiminta laajeni ja verensiirrot yleistyivät rutiininomaiseksi hoidoksi koko maassa. Nykyisin verenluovutuksia on Suomessa yli 170 000 vuodessa ja yksittäisiä luovuttajia vuosittain noin 110 000. Uusia luovuttajia tarvitaan kuitenkin koko ajan lisää, jotta Veripalvelulla on hyvä valmius toimittaa verivalmisteita terveydenhuollolle kaikissa tilanteissa.

Lue Veripalvelun ja Partiolaisten historiasta.

Artikkelin kuvat: Netta Hautamäki.

Kahden verenluovuttajan kädet vierekkäin. Kyynärtaipeissa sideharsot, joissa partiolaisten verenluovutuskampanjan tarrat.

Tunne vastuusi, tartu toimeen

Partiolaiset kampanjoivat verenluovutuksen puolesta juhlavuonna 2025.

Lue lisää kampanjasta
Viimeksi päivitetty: 26.03.2025