Miten kantasoluja luovutetaan?

Kantasoluja voi kerätä kahdella tavalla: verenkierrosta tai luuytimestä.

Luovutus verenkierrosta tai luuytimestä

Eri tavoin kerätyt kantasolut ovat ominaisuuksiltaan hieman erilaisia. Potilaan sairaus ja ikä vaikuttavat siihen, kumpi keräystapa kannattaa valita. Noin 80 % keräyksistä tehdään verenkierrosta ja 20 % luuytimestä.

Veripalvelu huolehtii, että kantasolujen keräys on luovuttajalle turvallista.

A) Kantasolujen keräys verenkierrosta

Kantasolut voidaan kerätä luovuttajan kyynärtaipeesta vähän pitkän verenluovutuksen tapaan. Ennen keräystä kantasolut pitää kuitenkin saada siirtymään luuytimestä verenkiertoon. Tämä tapahtuu kasvutekijäpistosten avulla.

Kasvutekijäpistokset

Kasvutekijä on aine, jota on normaalistikin ihmisen elimistössä pieniä pitoisuuksia. Luovuttaja saa kasvutekijäpistoksia 4–5 peräkkäisenä päivänä Meilahden sairaalassa. Kasvutekijäpistosten vaikutuksesta luuytimen kantasolut lisääntyvät ja alkavat siirtyä verenkiertoon.

Keräys

Kun kantasolut ovat siirtyneet verenkiertoon, keräys voidaan aloittaa. Keräys tapahtuu kyynärtaipeisiin asetettujen kanyylien kautta ja kestää noin 5–6 tuntia.

Luovuttaja on sairauslomalla kasvutekijäpistosten ja solujen keräyksen ajan.

 

B) Kantasolujen keräys luuytimestä

Kantasolujen keräys luuytimestä tapahtuu nukutuksessa Meilahden sairaalassa. Luuydintä imetään neulalla pienissä erissä pakaroiden yläpuolelta, suoliluuharjanteesta. Luuydintä kerätään 300–1200 ml ja keräys kestää reilun tunnin.

Luovuttaja tulee sairaalaan keruuta edeltävänä päivänä. Kotiin pääsee jo luovutuksen jälkeisenä päivänä ja sairauslomaa saa noin viikon verran.

Luuytimestä kerätyt siirteet menevät useimmiten lapsipotilaille.

Veripalvelu korvaa luovuttajalle matka- ja asumiskustannukset, ruokailut ja suorat ansionmenetykset päätoimesta sairausloman ajalta.
Kantasoluja luovuttanut Antti lehtinen makaamassa Helsingin tuomiokirkon portaiden yläpäässä.

Antti luovutti luuytimestä

Lääketieteen opiskelija Antti Lehtinen sai kutsun kantasoluluovuttajaksi uudenvuodenaattona 2019.

Lue Antin tarina