Tärkeää tietoa ennen Kantasolurekisteriin liittymistä

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun ylläpitämä Kantasolurekisteri on perustettu vuonna 1992 ja rekisterissä on tällä hetkellä yli 73 000 vapaaehtoista luovuttajaa. Kantasolurekisterin jäsenet ovat luovuttaneet kantasolujaan yli 900 potilaalle.

Kantasolusiirrettä tarvitseva potilas voi olla lapsi tai aikuinen, Suomessa tai ulkomailla. Vain noin 30 prosentille potilaista löytyy sopiva luovuttaja lähisukulaisista. Loput potilaat tarvitsevat tuntemattoman vapaaehtoisen apua.

Veren kantasolujen siirtoa käytetään hoitona monissa henkeä uhkaavissa luuytimen toimintahäiriöissä, muun muassa leukemiassa eli verisyövässä. Kantasolusiirteellä pyritään korvaamaan potilaan sairaan luuytimen toiminta terveillä kantasoluilla. Kantasolusiirto on potilaan mahdollisuus parantua silloin, kun muista keinoista ei ole odotettavissa riittävää apua.

Kullekin potilaalle sopiva luovuttaja etsitään potilaan kudostyypin (HLA) perusteella: tavoite on, että potilaan ja luovuttajan kudostyypit olisivat mahdollisimman samanlaiset.

Kuka voi liittyä?

Kannustamme sinua liittymään Kantasolurekisteriin, jos olet 18-35-vuotias ja perusterve, ja asut vakituisesti Suomessa tai Virossa. Rekisterin jäsenenä voit liityttyäsi olla, kunnes täytät 56 vuotta. Rekisteriin liittyminen edellyttää, että olet valmis auttamaan ketä tahansa kantasolusiirtoa tarvitsevaa potilasta, missä tahansa päin maailmaa tahansa. Rekisteriin ei voi liittyä vain yhtä tiettyä potilasta auttaakseen.

Mitä tapahtuu liittymisen jälkeen?

Kun olet rekisteröitynyt jäseneksi, saat näytteenottosetin, jonka pumpulitikuilla pystyt itse ottamaan näytteen posken limakalvolta. Näytteen toimitat Kantasolurekisteriin. Kantasolurekisteri lähettää näytteen koodattuna, eli ilman henkilötietojasi, USA:han kudostyypityslaboratorioon, jossa siitä tutkitaan kudostyyppi, veriryhmä ja mahdolliset CMV-vasta-aineet.

Tiedot liittymisnäytteen tuloksista sekä syntymävuodestasi ja -sukupuolestasi välitetään kansainväliseen kantasoluluovuttajahakusovellukseen, ja tarvittaessa myös potilasta hoitavan sairaalan ja ulkomaisen kantasolurekisterin käyttöön. Sairaala ja ulkomainen kantasolurekisteri voivat sijaita EU/ETA-alueen ulkopuolella.

Osa rekisterin jäsenistä kutsutaan – joskus vasta vuosienkin päästä liittymisestään – lisätutkimuksiin ja sen myötä mahdollisesti myös kantasoluluovuttajaksi.

Pidä yhteystietosi ajan tasalla

Pidä yhteystietosi ajan tasalla, jotta saamme sinuun yhteyden, jos näyttää siltä, että olisit sopiva luovuttaja kantasolusiirtoa tarvitsevalle potilaalle.

Kantasolurekisteristä eroaminen

Rekisteristä voi halutessaan erota milloin vain kirjallisella tai suullisella ilmoituksella.

Vaikka monet kantasolurekisteriin liittyneistä eivät kudostyyppien moninaisuuden takia koskaan päädy luovuttamaan veren kantasoluja, jokainen liittyjä on koko rekisteriin kuulumisensa ajan mahdollinen hengenpelastaja: joka vuosi useampi kymmenen Kantasolurekisterin jäsentä antaa kantasolusiirtoa tarvitsevalle potilaalle paranemisen mahdollisuuden.

Luovutustavat

Kantasolujen luovutustapoja on kaksi: ne voidaan kerätä joko suoraan verenkierrosta valkosolujen kasvutekijäpistoshoidon jälkeen, tai nukutuksessa lantion suurten luiden sisällä olevasta luuytimestä. Luovutustavan valinta riippuu ensisijaisesti potilaan tarpeesta, mutta myös luovuttajan toiveesta tai mahdollisista rajoitteista.

Lue lisää luovutustavoista.

Lääkärintarkastus luovuttajaksi valitulle

Luovuttajaksi valitulle rekisterin jäsenelle tehdään noin kuukausi ennen luovutusta lääkärintarkastus, johon sisältyy useita perusverikokeita, veriryhmän varmistus ja infektiotestejä. Lääkärintarkastuksen yhteydessä luovuttaja saa luovutustapahtumasta lisätietoa ja tilaisuuden vapaasti esittää kysymyksiä.

Luovuttaminen on vapaaehtoista

Luovuttaminen on täysin vapaaehtoista, ja siitä saa kieltäytyä missä vaiheessa tahansa. Jos kuitenkin luovuttajaksi valittu päättää olla luovuttamatta kantasoluja sen jälkeen, kun potilasta on jo alettu valmistella siirtoa varten (noin 10 päivää ennen suunniteltua luovutusta), tämä voi olla potilaalle kohtalokasta.
Luovutuksesta ei makseta palkkiota, mutta siihen liittyvät kulut ja ansionmenetykset korvataan.

Ota yhteyttä

Jos joku jäi askarruttamaan, voit kysyä lisätietoa Kantasolurekisteristä: kantasolurekisteri@veripalvelu.fi tai puh. 029 300 1515.