Kuka tarvitsee kantasolusiirteen?

Kantasolusiirtoa käytetään esimerkiksi leukemian ja muiden pahanlaatuisten verisairauksien hoitona silloin, kun kaikki muut keinot on jo käytetty.

Aikuinen pitää vauvaa kädestä.

Viimeinen toivo parantua

Kantasolusiirtoon turvaudutaan, kun aggressiivista ja pahanlaatuista veritautia ei voida parantaa lääkehoidolla ja elinajanennuste on lyhyt.

Kantasolusiirrossa vapaaehtoiselta luovuttajalta kerätyillä terveillä kantasoluilla korvataan potilaan sairaat kantasolut.

Potilaiden määrä

Vuosittain reilu 100 potilasta Suomessa tarvitsee vapaaehtoisen kantasoluluovuttajan apua. Heistä noin joka kuudes on lapsi.

Paranemismahdollisuudet

Kantasolusiirron saaneista aikuisista parantuu 50–70 % ja lapsista 60–90 %. Paranemisprosentti vaihtelee potilaan taudista ja lähtötilanteesta riippuen. Tavallisimpia syitä menehtymiseen ovat taudin uusiminen ja kantasolusiirron komplikaatiot, kuten infektiot ja käänteishyljintä.

Kaikille ei löydy sopivaa luovuttajaa

Neljännekselle kantasolusiirtoa tarvitsevista potilaista löytyy sopiva luovuttaja lähisukulaisista. Jos potilaalle ei löydy kudostyypiltään sopivaa luovuttajaa lähisukulaisista, etsitään vapaaehtoista auttajaa Kantasolurekisteristä. Tällä hetkellä Suomessa joka viidennelle potilaalle ei löydy parasta mahdollista kantasolujen luovuttajaa. Mitä enemmän Kantasolurekisterissä on jäseniä, sitä paremmat mahdollisuudet on löytää sopiva luovuttaja jokaiselle potilaalle.

Sinä voit olla hengenpelastaja

Leukemiasta parantunut mies metsässä.

Antti parantui kantasolusiirteen avulla

”Kantasolurekisterin kautta saatu siirto oli minulle kuin lentolippu. Sitä ei tiennyt tulisiko kone koskaan perille, mutta lippu oli pakko käyttää, kun sellaisen sai käteensä.”

Lue Antin tarina

Oletko saanut kantasolusiirteen?

Voisitko kertoa kokemuksistasi? Aidot tarinat auttavat parhaiten motivoimaan lisää vapaaehtoisia kantasolujen luovuttajiksi! Julkaisemme tarinoita Veripalvelun some-kanavissa ja verkkosivuilla. Voit kirjoittaa vapaasti, me autamme muotoilemaan tekstiä tarvittaessa. Voit myös jättää pelkän lyhyen taustoituksen ja yhteystiedot, niin voimme sopia mahdollisesta haastattelusta.