Kantasoluluovuttajien päivää vietetään 16.9. – Joka viidennelle potilaalle ei löydy täydellistä luovuttajaa
Kantasolusiirtoa käytetään esimerkiksi leukemiaan sairastuneen potilaan viimeisenä mahdollisuutena parantua. Korkeintaan 25 prosentille kantasolusiirtoa tarvitsevista potilaista löytyy kudostyypiltään täysin sopiva, terve luovuttaja lähisukulaisista. Loput kolme neljännestä tarvitsevat tuntemattoman rekisteriluovuttajan apua.
Lauantaina 16.9.2023 vietetään kansainvälistä kantasoluluovuttajien päivää. Suomen Kantasolurekisteriin kuuluu noin 65 000 jäsentä ja kantasolurekistereissä maailmanlaajuisesti on jäseniä yli 40 miljoonaa.
Tästä huolimatta joka viidennelle kantasolusiirtoa tarvitsevalle potilaalle Suomessa ei löydy optimaalista rekisteriluovuttajaa.
Tälläkin hetkellä potilaita odottaa, josko Kantasolurekisteriin liittyisi heille sopiva luovuttaja. Useimmiten aikaa ei kuitenkaan ole, vaan sopivan luovuttajan puuttuessa joudutaan tyytymään kudostyypiltään vain osittain sopivaan kantasolusiirteeseen, jolloin riskit ovat suuremmat.
Kantasolurekisteristä myös poistuu koko ajan jäseniä ikääntymisen ja erilaisten sairauksien vuoksi, joten uusia tarvitaan tilalle, kertoo Kantasolurekisterin erikoislääkäri Tiina Linjama.
– Vielä on matkaa pisteeseen, jossa uusien jäsenten mukana rekisteriin ei tulisi uusia kudostyyppejä. Yleisiäkin kudostyyppejä tarvitaan aina, sillä ne ovat yleisiä myös potilailla, Linjama kertoo.
Ensin kartoitetaan luovuttajaa lähipiiristä
Noin joka neljäs potilas saa kantasolusiirteen lähisukulaiseltaan.
Juuso Juutinen luovutti kantasoluja nyt 4-vuotiaalle Edvin-pojalleen, joka syntyi vakavan immuunipuutossairauden kanssa.
– Tuntui tosi hyvältä, että sain auttaa. Kantasolusiirto oli ainoa tapa pelastaa Edvinin henki, Juutinen sanoo.
Juutinen kannustaa kaikkia perusterveitä 18–35-vuotiaita liittymään Kantasolurekisteriin.
– Sinulta ei lähde mitään pysyvästi pois, mutta saat antaa tosi paljon. En tiedä onko olemassa mitään suurempaa tehtävää tai kunniaa.