Jos verenluovutus jännittää

Veren luovuttaminen voi joskus jännittää tai jopa herättää pelkoa. Verenluovutukseen liittyviä haittoja raportoidaan alle 2% kaikista luovutuksista, ja suurin osa näistä on huonovointisuutta. Olemme koonneet alle erilaisia keinoja jännityksen ja pelon lieventämiseksi.

Verenluovuttaja hoitajan kanssa Lahden toimipisteellä.
Itse jännitin verenluovutukseen menemistä aika paljon, koska en pysty katsomaan omaa verta. Tein netissä testin ja olin aika varma, että verta kuitenkin pystyn luovuttamaan, jos vain uskallan. Menin paikan päälle ja pääsin juttelemaan ihanan hoitajan kanssa, joka vakuutti ettei tarvitse jännittää tai pelätä mitään. Luovutus prosessi meni hienosti ja hoitaja oli mukana siinä kokoajan, joka toi itselleni rauhallisen olon. Olen todella iloinen, että uskalsin vihdoin mennä ja että minut otettiin niin hienosti vastaan.
– Nainen, noin 30v. Lähde: Luovuttajakysely 12/2024

Kerro hoitajalle

Jos sinulla on verenluovutukseen liittyviä huolia tai pelkoja, sinun on hyvä kertoa niistä hoitajalle saapuessasi verenluovutukseen. Näin hoitaja voi ottaa pelkosi huomioon vierailusi aikana. Hoitajamme ovat koulutettuja ammattilaisia, jotka ovat valmiita auttamaan sinua erilaisissa tilanteissa.

Älä huolehdi luovutuskelpoisuudestasi

On täysin tavallista, jos ei osoittaudukaan luovutuskelpoiseksi tai verenluovutus keskeytyy! Näin voi käydä kenelle tahansa ja toimipisteen tarjoiluista saa silti nauttia. Meidän tehtävämme on selvittää luovutuskelpoisuutesi eikä yksikään verenluovutukseen saapuva ole turha kävijä.

Rentoutuminen

Rentoutuminen auttaa lievittämään jännitystä. Mitä rennommin pystyt olemaan verenluovutuksen aikana, sitä todennäköisemmin se sujuu hyvin.

Huomion siirtäminen muualle

Pistämistä ei tarvitse katsoa! Voit pyytää esimerkiksi hoitajaa juttelemaan kanssasi muista asioista. Voit kuunnella musiikkia tai katsella videoita toimipisteemme televisiosta tai puhelimeltasi – saatat jopa unohtaa luovuttavasi verta!

Tutustu etukäteen

Voit hankkia tietoa etukäteen verenluovutuksesta, niin tiedät mitä luovutuksessa tapahtuu.  Voit tutustua verenluovutuksen eri vaiheisiin etukäteen täältä: Miten verta luovutetaan – Veripalvelu

Lähde verta luovuttavan mukaan

Olet tervetullut tutustumaan Veripalvelun toimipisteeseen, jos kaverisi tai läheisesi luovuttaa verta! Näin voit tutustua hoitajiimme, tiloihimme ja seurata verenluovutusta. Sinun ei tarvitse itse luovuttaa verta.

Ota kaveri mukaan!

Jos rohkaistut itse luovuttamaan verta, ota mukaan kaveri tai muu läheinen kannustamaan! Hänen ei tarvitse luovuttaa verta.

Hoitajamme huolehtivat sinusta

Hoitajamme huolehtivat siitä, että verenluovutuksen jälkeen pidetään riittävän pitkä lepäilyhetki. Verenluovutuksen jälkeen on saatavilla purtavaa. Jos verenluovutuksessa tulee huono olo, hoitajamme huolehtivat voinnistasi.

Verenluovutus on vapaaehtoista. Jos et itse uskalla luovuttaa verta, voit silti puhua ystävillesi verenluovutuksen tärkeydestä ja kannustaa heitä luovuttamaan verta!

On tärkeä huomioida, etteivät esimerkiksi erilaiset rentoutumis- ja altistumisharjoitukset ole tehokkaita, jos neulapelon taustalla on rakenteellinen tahdosta riippumaton alttius pyörtyä tilanteen aiheuttaman verenpaineen laskun vuoksi.

Lue täältä lisää verenluovutukseen liittyvästä jännityksestä.

Kaksi miestä syövät välipalaa verenluovutuksen jälkeen.

Sovinko luovuttajaksi?

Testaa, voitko luovuttaa verta!

Suurin osa verenluovutusikäisistä suomalaisista sopii verenluovuttajiksi.

Tee testi tästä!
Opiskelijat portaikossa. Opiskelijat saavat haalarimerkin luovuttamalla verta.

Näin valmistaudut verenluovutukseen

Verenluovutus ei vaadi erityistä valmistautumista. Sinun ei tarvitse tietää veriryhmääsi tai käydä verikokeissa etukäteen. Tervetuloa sellaisena kuin olet!

Näin valmistaudut verenluovutukseen

Varaa aikasi tästä!

Etsi lähin luovutuspaikkasi tästä!

Varaa aikasi tästä!